© 2010–2020 Millas Mat

General Tsos Chicken

en kinesisk rett som ikke finnes i Kina

Denne populære amerikansk-kinesiske kyllingretten er inspirert av kjøkkent i Hunan-provinsen i Kina, og oppskriften har jeg selv bearbeidet og oversatt. General Tso hvis egentlige navn var Zou Zongtang var en kinesisk statsmann og millitær leder under siste del av Qing Dynastiet. Hvordan denne retten havnet i USA og hvorfor den bærer hans navn er litt uklart men man regner med at det var en av de mange tusen kinesiske flyktningene som kom til landet under Taiping opprøret (1850-1864) som brakte den med seg og gav retten navnet. Retten finnes ikke i Kina og det ble i 2014 laget en prisbelønt dokumentar som het The Search for General Tso- Chinese food in America.

General Tsos Chicken

Ingredienser

400 gr bryst eller lårkjøtt av kylling uten ben

en spiseskje lys soyasaus

et sammenpisket egg

sort eller hvitt pepper etter smak

maisenna til å vende kylingen i (beregn omlag tre spiseskjeer)

——

woksaus:

to spiseskjeer lys soyasaus

en spiseskje riseddik

to spiseskjeer tørr sherry eller kinesisk risvin

en spiseskje lys brunt sukker

to spiseskjeer sterk kyllingkraft

en spiseskje revet frisk ingefær

to spiseskjeer revet hvitløk

----

fire grovt snittede vårløk

fire til seks tørkede røde chili (kashmiri)

solsikke- eller annen nøytral olje til fritering

Kutt kyllingen i biter og miks kjøttet sammen med soyasaus, pisket egg og pepper. Bland inn så mye maisenna at det akkurat dekker kyllingen med et tynt lag men ikke mer.

Bland sammen alle ingrediensene til sausen i en bolle. Bruk en liten visp så du får oppløst sukkeret skikkelig. Sett den til side.

Snitt vårløken og knus de tørkede chiliene i en morter. Varm oljen i en wok til den når ca. 180 °C og dropp i litt og litt kylling av gangen. Stek den i omlag fire minutter og la kjøttet renne godt av seg på kjøkkenpapir. Stek resten av kjøttet på samme måte.

Tøm oljen av woken og tørk den med litt kjøkkenpapir. Varm opp ytterligere to spiseskjeer olje og tipp i vårløken og de knuste chiliene. Stek dette under konstant omrøring i ca. 30 sek før du har kjøttet tilbake i woken og vender alt sammen. Skyv kjøttet opp mot sidene av woken og hell i sausen. La den koke opp og vend så inn kjøttet i sausen. La alt koke lett i noen få minutter og server straks sammen med ris og en grønn grønnsak feks. hagebønner eller broccoli.