Gazpacho fra Andalucia

kalde tomater

Dette er en skikkelig spansk klassiker og spanjolene ser på dette som en av sine nasjonale retter. Den finnes i mange varianter og man kan toppe den med både brødkrutonger og serranoskinke, eller med ekstra grønnsaker. Denne suppen er umåtelig populær om sommeren og har sitt originale opphav i Andalucia i det sydlige Spania. Vil du lage en litt sterk suppe kan du tilsette litt frisk finhakket chili eller noen dråper tabasco.

Ingredienser

gir seks til åtte porsjoner suppe:

300 gr daggammel loff

600 gr plommetomater

to fedd hvitløk

to rødløk

en grønn paprika

en rød paprika

en slangeagurk

syv spiseskjeer e.v. olivenolje

to spiseskjeer hvitvinseddik

halvannen spiseskje vann

en til to teskjeer malt spisskumin

Legg brødet i kaldt vann i noen minutter og klem ut mest mulig av vannet. I en morter eller en prosessor blander sammen det fuktede brødet, spisskumin og hvitløk.

I en annen bolle blander du sammen finhakket løk, hakkede tomater (legg av litt til garnering om du vil), olivenolje og eddik sammen med salt. Tilsett så brødblandingen og deretter iskaldt vann.

Kjør suppen jevn i en blender, porsjoner den opp og topp med det du selv ønsker. Det er viktig at suppen spises kald så legg gjerne i noen store isbiter. Serverer du dette som en liten forrett så er det lekkert å helle suppen i høye glass og spise den med en langskaftet teskje.