© 2010–2022 Millas Mat

Garbure

fransk fjellkost fra Hautes-Pyrénées

Denne fyldige og smaksrike gryten er basert på svinekjøtt og store hvite bønner med de klassiske franske ingrediensene som urter, vin og hvitløk. Den er enkel å lage, men har lang koketid så om du ikke har mye tid kan den lages dagen i forveien. De franske Pyreneene danner store deler av grensen mellom Frankrike og Spania med Andorra litt i klem og går hele veien fra Middelhavet til Biscaya. Dette er typisk fjellkost som både er sunn, metter godt og passer godt i et kjølig fellklima.

Ingredienser

en god porsjon for to:

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

ca. 400 gr svinefilet i små terninger

en finhakket løk

tre fedd finhakket hvitløk

en halv dl tørr vermut eller hvitvin

en stor gulrot i tykke skiver

ca 100 gr hodekål i terninger

en liten bouguet garni (suppekvast) bruk gjerne persillestilker, timian, rosmarin og laurbær

150 gr hvite bønner, bløtlagt dagen før (haricot eller haricot berurre)

kokende vann

havsalt og sort pepper etter smak

Tilsett olivenoljen i en passende gryte med tilhørende lokk og varm den godt opp. Brun kjøttet godt men du skal ikke gjennomsteke det. Når kjøttet har fått fin farge tilsetter du løk og hvitløk og lar det frese godt under jevnlig omrøring til løken er myk og blank. Tilsett gulrøttene og la de koke i ca. tre minutter før du har i kål og vender den godt inn. Når også kålen har fått koke i et par minutter har du i vin og skraper godt opp fra bunnen mens vinen nesten koker helt inn.

Ha i bønnene, suppekvasten og hell på nok kokende vann til at det såvidt dekker innholdet i gryta. Ikke ha i for mye, det er viktig siden grønnsakene og kjøttet også bidrar med væske under kokingen. Kok opp, krydre med litt havsalt og pepper, sett på lokk og skru ned varmen slik at det småkoker jevnt og ikke for hardt.

La gryten koke i omlag to timer (sjekk at det ikke koker tørt minst en gang i løpet av koketiden) før du smaker på bønnene og sjekker at de er møre, plukker ut suppekvasten og justerer smaken med evt. mer havsalt og pepper. Server den rykende varm med et dryss frisk finhakket persille.