Gammeldagse fiskekaker med gressløk

fra min oldemor Kirstens kokebok

Disse fiskekakene er fra min oldemors tid og en ting vi kan være sikre på er at hun ikke hadde en prosessor. Hun brukte en stor skarp kniv og hakket farsen for hånd til den ble så jevn som mulig. Det må uten tvil ha tatt endel tid, men det var nok verdt jobben for jeg vet at dette var mat hun laget ofte så lenge hennes lokale fiskebutikk hadde fersk torsk eller hyse tilgjengelig.

Ingredienser

fiskekaker for to:

400 gr fersk torsk eller hyse

en snau teskje havsalt

en halv dl potetmel

en god spiseskje finrevet løk

sort pepper, revet muskatnøtt og malt ingefær etter smak

1,75 dl helmelk

en god spiseskje finhakket gressløk (vendes inn for hånd)

smør til steking

Sett kniven på prosessorbollen og tilsett fisken kuttet i grove biter sammen med havsaltet. Kjør det til en seig masse før du tilsetter alle de øvrige ingrediensene og en dl. av melken. Kjør et til en jevn farse og juster med mer melk om nødvendig. Det kan være du ikke trenger mer enn en desiliter.

Skrap farsen over i en bolle og vend inn gressløken med en slikkepott. Form ut jevne medium store kaker ved hjelp av to fuktede spiseskjeer (eller form de ut mellom fuktede rene hender) og stek de pent gylne i smør på litt lavere enn medium varme. De må få tid til å bli gjennomstekt og danne den karakteristiske sprø skorpen. Nystekte fiskekaker serveres som de er rett fra pannen med ønsket tilbehør. Her er de med fries, dampet broccoli og hollandaise.