Fylld falukorv

en svensk klassiker som kommer i mange varianter

Det var tyske gjestearbeidere ved Kobbergruvene i Falun på 1500-tallet som begynte å lage det som vi i dag kjenner som falukorv. Alt av kjøttrester etter slakting måtte brukes til noe og da var pølser en ypperlig metode. Det falukorven vi kjøper i dag ble skapet i 1930 - årene og denne retten har vært en populær familieklassiker hos broderfolket i mange tiår. Den kan fylles løk, tomat, epler, syltet agurk, ketchup, sennep og gartineres med ost. Gjerne på en seng av gulrøtter og purre. Her er det mange muligheter for variasjon.

Ingredienser

middag for to:

tre store gulrøtter i tynne skiver

en liten purre, vasket og fint snittet

vanlig olivenolje til grønnsakene

havsalt og sort pepper etter smak

en falukorv på ca. 400 gr.

en liten rødløk i tynne skiver

en tomat i tynne skiver

en teskje tørket oregano

katchup og sterk sennep etter smak

150 gr revet ost

frisk finhakket persille til garnering

----

potetmos til servering

Sett ovnen på 180 °C og finn frem en passende ildfast form. Fordel gulrøtter og purre i bunnen av formen og hell over to spiseskjeer olivenolje. Miks det godt, spre det jevnt utover og krydret med havsalt og pepper. Sett formen i ovnen for å gi grønnsakene et lite forsprang.

Kutt opp løk og tomat og kutt falukorven i skiver på omlag halvannen cm. men ikke skjær helt igjennom. Stikk skiver av tomat og løk annenhver gang i sprekkene i pølsen hele veien rundt. ta ut formen av ovnen og legg korven oppå. Dryss på oregano og godt med sort pepper oppå korven og dryss på ost. Gratiner det hele i ovnen i omlag 30 minutter inntil osten er gyllen og korven er sprø og gyllen i skinnet.

Server med hjemmelaget potetmos.