© 2010–2021 Millas Mat

Fusillibake med søndagskjøttboller

søndagsmiddag

Når kjøttbollene lages med to typer kjøtt blir de ofte referert til som søndags-kjøttboller av italienske mamas. Denne oppskriften kommer fra en eldre utgave av et italiensk dameblad ved navn Famiglia Cristiana Moderna (den moderne kristne familie). I sin tid ble bladet solgt på kirketrappen etter messe. Dette er skikkelig familie-mat og blir det rester til overs kan den fint fryses. En enkel grønn salat er perfekt tilbehør.

Ingredienser

middag for seks til åtte voksne:

søndagskjøttboller:

vanlig olivenolje til steking

400 gr kjøttdeig av okse

400 gr kjøttdeig av svin

havsalt og sort pepper etter smak

to egg

en dl brødkrumme eller panko

en halv teskje tørket salvie

en teskje tørket oregano

en halv teskje tørket rosmarin

en god klype tørket timian

en teskje tørket eller en spiseskje frisk hakket persille

en halv finrevet løk

——

marinarasaus:

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

to bokser (800 gr) knuste tomater

2 1/2 dl vann (skyll ut boksene)

to fedd revet hvitløk

en spiseskje tomatpuré

havsalt og sort pepper etter smak

en klype sukker

en teskje oregano

to til tre spiseskjeer kremfløte

——

500 gr fusilli eller fusillini

100-150 gr revet ost (bland gjerne flere typer)

Rør kjøttet seigt sammen med saltet til kjøttbollene og miks inn alle de øvrige ingrediensene. Ta farsen stå kaldt i noen timer eller gjerne over natten under plast.

Trill ut valnøttstore boller og stek de i pent brune porsjonsvis i olivenolje. På dette stadiet skal de bare få en fin jevn brunfarge på alle sidene, de skal ikke være gjennomstekte. Legg de så til side på en tallerken. I den samme pannen tilsetter du litt mer olivenolje og freser tomatpureen raskt. Hell i knuste tomater og vann sammen med revet hvitløk, tilsett sukker og kok det opp. Tilsett pepper og krydderurter og la sausen koke i halvannen time på meget svak varme. Dropp deretter i kjøttbollene og la de koke seg ferdige i sausen, dette pleier å ta et drøyt kvarter. Tilsett fløten for å runde av smaken og sjekk om du trenger mer salt eller pepper.

Kok pastaen i rikelig med lettsaltet vann og sett ovnen på 225 °C. Finn frem en romslig ildfast form og smør den med litt smør. Tipp den nykokte pastaen nedi formen og hell over sausen, miks alt lett sammen med to spiseskjeer og dryss på ost før formen bakes i ovnen i ca. 15-20 minutter inntil osten er gyllen og sausen bobler godt langs kanten på formen. La den hvile i noen minutter før servering.

Hvis du vil gjøre dette helt etter boka så legger du friske basilikumblader i et kors over formen før servering.