Frits Thaulows gylne fiskesuppe

en kunstner må også ha mat

Denne suppen er en av mine favoritter og den lages fint på en drøy halvtimes tid så dette fikser du midt i uken. Du kan bruke den fisken du liker og topp gjerne med noen pillede reker hvis du vil. Suppen er basert på en oppskrift fra en kafè i Åsgårdstrand, men jeg har tilføyd noen ekstra elementer og tatt vekk noen for å gjøre suppen litt friskere. Fiskesupper som dette smaker like godt sommer som vinter og bytt ut fisken men det som er det beste i sesongen du befinner deg i. Når det gjelder fisk og sjømat er det alltid en god idè. For en nødløsning kan du bruke hermetiske fiskeboller men velg en type med høyest andel fisk i seg.

Ingredienser

gir tre gode porsjoner suppe:

en medium stor finhakket løk

litt smør til steking

halvannen dl tørr vermut eller hvitvin

en dl kremfløte

75 gr meierismør (anbefaler ikke å bruke noe lettere)

350 gr blandet fersk fisk i terninger eller bruk gode fiskeboller fra feks. Lofoten eller Vesteraalens

en gulrot i tykke juliennestrimler eller terninger

en kvart sellerirot i små terninger

en liten purre i tynne ringer

syv dl utblandet fiskefond eller hummerfond

to knivspisser Hot Madras curry

en håndfull frisk finhakket persille

to spiseskjeer frisk finhakket gressløk

havsalt og sort pepper etter smak

en flådd tomat uten frøhus i små terninger til garnering

krutonger til garnering

Forbered alle grønnsakene og fisken og ha en spiseskje smør i en romslig kjele og surr løken myk og blank på medium varme. Tilsett vinen og la den koke nesten helt inn. Tilsett alle grønnsakene og rør de godt inn i løken. Tilsett curryen og la den frese litt og hell på kraften. Kok opp og la grønnsakene bli møre.

Mens grønnsakene blir klare koker du opp fløten i en lite kjele og pisker inn smøret. Hold blandingen varm men den må ikke koke. Når grønnsakene er klare har du i fløteblandingen sammen med fiskebitene. Smak til med havsalt og pepper og tilsett urtene. Øs opp suppen i bollene og garner med tomatterninger og krutonger.