© 2010–2022 Millas Mat

Fremmedlegionens lammetagine

noe å masjere på, bokstavelig talt

Fremmedlegionen var og er fortsatt innsvøpt i mystikk. Den ble pprettet i 1831 av Kong Louis Filippe og legionens hovedkvarter ligger i den franske byen Aubagne Her er det soldater fra mer enn hundre forskjellige nasjoner og det nord-afrikanske kjøkkenet har en spesiell stilling siden mye av legionens historie kan spores tilbake til operasjoner i disse områdene. Og siden det er folk fra alle nasjoner som skal ha mat under opplæringen er det viktig og finne frem til noe de aller fleste liker og kan spise uansett religion. Taginer av alle slag både med lam, kylling, oksekjøtt eller kun grønnsaker er noe av det mest populære og her deler sjefskokken hvis kallenavn er Bic Mac sin oppskrift på en klassisk og nydelig lammetagine.

Ingredienser

tre til fire lammeskanker eller koteletter delt i biter

olivenolje til bruning

to fedd hvitløk

en stor bit frisk ingefær

en sjalottløk

en rød chili

en halv teskje hvite pepperkorn

en liten bunt friske korianderstilker (spar bladene til garnering)

knust havsalt

to teskjeer Ras al Hanout eller Seven Spice

to gulrøtter i grove biter

to løk i båter

tre medium store poteter

en stor søtpotet i grove biter

tre til fire modne tomater i skiver

en håndfull tørkede aprikoser

en spiseskje mild honning

en halv liter sterk kyllingkraft

tre til fire laurbærblader

knust havsalt etter smak

Lag en paste av hvitløk, ingefær, sjalottløk, chili, hvit pepper, korianderstilker og en god klype havsalt. Mos den sammen og sett den til side. Bruk gjerne foodprosessoren.

Finn frem en tagine eller en romslig jerngryte og brun lammeskankene godt på alle sidene i olivenolje. Ta de ut og sett de til side. Fres krydderpastaen godt og ha i Ras al Hanout sammen med poteter, søtpoteter, gulrøtter og løk. Rør alt godt inn i krydderiet og tilsett tomater, honning og aprikos. Tilsett litt mer olje i gryten om nødvendig.

Legg kjøttet tilbake i gryten og hell på kraft, legg i laurbærbladene og dryss på litt salt. La taginen koke på svak varme til kjøttet har løsnet helt fra benene og grønnsakene er møre. Det vil ta en god time, kanskje litt mer. Server taginen med couscous eller brød og garner med friske korianderblader.