Purée de pommes de terre

fransk potetpuré

Denne oppskriften kan ikke komme fra et annet sted enn Frankrike. Smør, fløte, hvitløk, laurbær og urter og i midten av det hele - poteten. Dette er nydelig som tilbehør til gryteretter, stekt kylling, grillet fisk eller som den er med en enkel garnering av løk eller sprøstekt bacon.

Ingredienser

nok til fire som en siderett:

et kilo kokefaste poteter, skrelt

to teskjeer havsalt + ekstra til smaksetting

100 gr meierismør

tre dl fløtemelk

et fedd knust hvitløk

et laurbærblad

en kvist frisk rosmarin

sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Skrell potetene og kok de helt møre i saltet vann. Når de er klare heller du av kokevanet, gir de en rask skyll i kaldt vann for å fjerne ekstra stivelse og har de tilbake i kjelen. La de dampe seg tørre.

I en liten kjele koker du opp melk og fløte sammen med hvitløk, laurbær og urter. Når det koker setter du på lokk, tar kjelen av varmen og lar melken trekke i omlag ti minutter. Sil den av og kutt opp smøret i terninger slik at alt er klart.

Press potetene igjennom en ricer og rør inn biter av smøret. Når alt smøret er blandet inn tilsetter du den avsilte melken litt etter litt og ikke rør inn mer melk før all første porsjon med melk er absorbert av potetene. Det er mulig du ikke trenger alt. Når pureen har ønsket konsistens kan den holdes varm over vannbad inntil servering.

Anrett pureen i en passende serveringsbolle og garner med litt kvernet pepper.