© 2010–2022 Millas Mat

Fransk potetgrateng fra Puy-de-Dôme

luftig og spøtt

Denne retten kommer fra en vakker region som ligger nesten midt i Frankrike der potetene står sterkt i det daglige kostholdet. Men franskmenn vet å gjøre litt ekstra ut av de mest hverdagslige ingredienser og de setter sjelden vanlige kokte poteter rett på bordet uten i det minste å tilføre de litt ekstra smak og denne oppskriften er et godt eksempel på det. Dette er nydelig til stek, gode pølser, lam eller kyllingretter.

Ingredienser

fem til seks store poteter feks. Asterix

tre spiseskjeer smør

to fedd hvitløk

en medium stor løk

fire kvister frisk timian

havsalt og sort pepper etter smak

en sitron i tynne skiver eller båter til garnering

Sett ovnen på 225 °C og smør en paiform med en spiseskje av smøret. Bruk en ostehøvel eller skivejernet på en prosessor og skjær poteter (de trenger ikke skrelles), løk og hvitløk i tynne skiver. Legg alt lagvis i formen med biter av smør innimellom sammen med salt, pepper og timian. Legg gjerne det øverste laget i vifteform og legg på smør samt mer havsalt, pepper og timian.

Sett formen i ovnen og skru ned temp. til 180 °C. La den stå i ca. 40 minutter og kjenn deretter om potetene er møre med en liten kniv. Det er godt mulig den trenger opp mot en times tid i ovnen. Skru gjerne opp temp. mot slutten av steketiden for å brune den litt ekstra på toppen.

La gratengen hvile i noen få minutter før servering.