© 2010–2022 Millas Mat

Fransk løksuppe med Gruyère

hinsides varmt og boblende

Detter er en klassisk fransk suppe med smakfull ost og deilige sprø krutonger. Med mindre du ønsker å strigråte ved kjøkkenbenken så anbefaler jeg at du skjærer opp løken mekanisk eller med en mandolin. Dette er en svært gammel suppe som kan spores helt tilbake til romertiden men har som alt annet gjennomgått endel forbedringer siden den gang. Her serverer vi den gratinert med krutonger og ost, en metode som ble vanlig i Frankrike mot slutten av 1700-tallet når de vedfyrte ovnene ble mer allment utbredt. Å tilsette balsamico i suppen er et lite triks fra den beryktede Madame Brassard som var en av sjefene ved legendariske Le Cordon Bleu.

Ingredienser

suppe for fire:

en kilo gul løk i tynne halvmåneskiver

seks fedd hvitløk

nøytral olje og smør til steking

en spiseskje sukker

to til tre spiseskjeer hvetemel

to dl hvitvin eller tørr vermut

1,3 liter god oksekraft

havsalt og sort pepper etter smak

en til to spiseskjeer balsamicoeddik

en halv teskje tørket timian

fire tykke skiver daggammel loff til krutongene

150 gr revet Gruyère eller Abondance

Skrell og skjær opp all løken og hvitløken i løvtynne skiver. Lag ferdig oksebuljongen og ha den stående klar.

I en dyp panne varmer du opp smør sammen med litt olje og tilsetter all løken og sukkeret. Den skal falle sammen og bli helt myk og lysebrun så pass godt på varmen og rør jevnlig. Dette er helt avgjørende for at suppen skal få god smak så her nytter det ikke å ta noen snarveier.

Når løken er blank og myk med fin farge tilsetter du hvetemel og timian og blander dette godt inn til melet har forsvunnet inni løken. Hell deretter over buljongen litt etter litt sammen med vinen og rør godt. La suppen koke opp og smak til med salt, pepper og balsamico. Husk at oksekraften som oftest inneholder endel salt så pass på og smak deg frem. La suppen koke i omlag ti minutter for å fjerne den rå melsmaken.

Sett ovnen på 210 °C og rist loffen helt tørr i brødristeren eller i ovnen og skjær den opp i grove terninger.

Øs opp varm suppe i ildfaste boller, legg loffen på toppen, dryss på ost og sett bollene i ovnen i omlag tjue minutter til osten er gyllen og boblete. Suppen skal koke godt rundt kanten av brødet, da er det klart til servering.