© 2010–2022 Millas Mat

Foul Medammes فول مدمس

spicy favabønner med egg og syltet løk

Det finner like mange oppskrifter på favabønnestuing som det finnes de som spiser dem. Dette er mat som har vært spist i årtusener. Favabønner er ekstremt næringsrikt, billig og godt og de spises både til frokost, lunsj, middag og kvelds. Det finnes oppskrifter på dette i Sudan, Egypt, Jemen, Somalia og flere andre land - alle med regionale varianter. Denne oppkriften er litt krydret, noe som kler bønner godt siden de ikke har en egen sterk smak. Dette spises som oftest med brød til og her har jeg toppet retten med frisk koriander, egg og syltet løk.

Ingredienser

to medium store løk

to medium store tomater

en rød chili m/frø

to bokser (750 gr) favabønner (sil av og behold litt av væsken)

to spiseskjeer vanlig olivenolje

en spiseskje smør eller ghee (klarnet smør)

tre fedd revet hvitløk

en teskje chilipasta (sambal)

en halv teskje malt spisskumin

en halv teskje malt koriander

en halv dl væske fra bønnene

frisk sitronsaft etter smak

havsalt og sort pepper etter smak

en spiseskje finhakkede friske korianderblader til garnering

Grovhakk løk og tomater og finhakk korianderbladene. Finhakk chilien, riv hvitløk og sil av bønnene. Ta vare på litt av væsken fra dem.

Sett en panne på medium varme, tilsett smør og olje og begynn med å frese løken og tomatene. Når løken begynner å bli blank og myk og tomatene har myknet litt rører du inn revet hvitløk og finhakket chili. Stek dette videre i noen minutter til løken begynner å bli lys gyllen før du tilsetter de tørkede krydderiene og lar de frese i et minutts tid. Rør inn chilipasten og hell på bønnene og væsken fra boksen. Kok opp og la det hele koke i noen minutter. Mos noen av bønnene med baksiden av en tresleiv og smak til med sitronsaft, havsalt og pepper før servering.