© 2010–2022 Millas Mat

Genevièves fiskesuppe med safran

litt norsk og litt fransk

Dette er i utgangspunktet en norsk fiskesuppe med med en litt eksklusiv tvist vi kjenner fra den franske klassikeren bouillabaisse - safran. Og da snakker jeg naturligvis om ekte safran og ikke gurkemeie. Den kan du spare til neste gang du skal lage indisk mat eller pilaff. I hjertet av enhver god suppe er det kraften som er viktig så bruk god kraft eller god fiskefond om det er enklere. Ellers er dette enkelt å lage til for de fleste.

Ingredienser

gir fire porsjoner suppe:

to spiseskjeer smør

to spiseskjeer hvetemel

en liter god og sterk fiskekraft

en spiseskje tomatpurê

en halv finsnittet purre

en halv fennikel i tynne skiver

en stor gulrot, juliennet

en til to nypoteter i små terninger

en god klype safran, knust

en knivspiss chilipulver

ca. 400 gr fisk i terninger (torsk, sei, ørret, laks)

tre til fire spiseskjeer kremfløte

havsalt og sort pepper etter smak

frisk dill og persille til garneing

Gjør klar varm fiskekraft, alle grønnsakene og kutt opp fisken. Bruker du frosen fisk må denne tines noe først men det er bare en fordel at den ikke er helt tint da den mister endel fiskesaft du vil ha i suppen.

Finn frem en romslig kjele og smelt smøret over middels varme, det skal kun smelte og ikke bli brunt. Dryss i hvetemel og pisk det godt inn slik at det ikke blir klumper. Pass på varmen. Når smør og mel er godt blandet sprer du ut med kraft under kontinuerlig pisking. Se til at det ikke blir noen klumper. Pisk deretter inn tomatpureen.

Knus safranen i en morter og trekk den i litt fiskekraft i noen få minutter, hell den deretter over i suppen sammen med chili. Kok opp og la suppen koke i fem minutter. Legg i grønnsaker og fisk og la suppen småkoke i fem minutter til før du rører inn fløten. La den deretter trekke i noen minutter av varmen mens du hakker urtene.

Server suppen varm med litt godt brød og smør eller brødpinner.