Fiskekaker fra Portør med dilldressing

norsk sommer

Denne oppskriften er svært gammel og ble servert på et hotell som forlengst er borte men som lå ved Levangshalvøya ved Portør. Stedet er nevnt i Snorre og der er gjort flere oldtidsfunn der. Dette er ikke en komplisert oppskrift og den egner seg til flere ulike fiskeslag så bruk det som er ferskt og tilgjengelig i fiskedisken den dagen. Har du ikke kvern hjemme kan butikken kverne fisken for deg, men legg farsen en stund i kjøleskapet når du kommer hjem slik at den er helt kald før tilberedning, da blir kakene best.

Ingredienser

en halv kilo fersk hvit fisk som sei, uer, torsk eller hyse

havsalt og sort pepper etter smak

to teskjeer potetmel

to egg

en dl melk

to dl fløte

en finhakket løk

smør til steking av løken

to spiseskjeer finhakket persille eller gressløk

smør til steking

——

dilldressing:

tre dl lettrømme

en liten bunt frisk finhakket dill

en spiseskje sukker

en spiseskje hvitvinseddik

havsalt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene til dressingen og smak den til med havsalt og pepper. La den trekke i kjøleskapet mens du lager fiskekakene.

Finhakk løken og fres den myk og blank i smøret. Tilsett gressløken og la blandingen avkjøle seg.

Rens og skjær opp fisken i små biter og kjør den i en prosessor eller gjennom en kjøttkvern. Det er viktig at fisken er kald siden det gjør at den binder seg bedre til ingrediensene den skal blandes med. Tilsett havsalt, pepper og potetmel og kjør dette sammen. Tilsett egg og spe med melk og fløte. Tilsett løkblandingen og kjør alt godt sammen. Sett farsen kaldt under plast i en times tid.

Form ut åtte fiskekaker og klapp de flate med en spiseskje til ca. to cm tykkelse. Stek de pent gylne i smør på like over middels varme. Saltbakte småpoteter og agurksalat smaker godt til.