© 2010–2020 Millas Mat

Fiskegryte med purre og squash

islandsk fiskegryte

Dette er en islandsk oppskrift på en alt i ett gryte med torsk, poteter og grønnsaker i en deilig hvitvinssaus. Husk at jo bedre fiskekraft jo bedre smak så må du bruke ferdig kraft så kjøp i det minste en god flytende fiskefond som du sper ut med kokende vann om du ikke har egenkokt kraft eller kraft fra fiskehandleren.

Fiskegryte med purre og squash

Ingredienser

fire porsjoner:

en stor grovhakket løk

en purre i tynne skiver

litt extra virgin olivenolje

to små squash

en kilo skrelte poteter

to dl hvitvin eller tørr vermut

en halv liter god og sterk fiskekraft

tre dl helmelk (du kan ikke bruke noe lettere, ellers vil sausen skille seg)

to dl kremfløte eller matfløte

800 gr fersk eller frossen torskefilet uten skinn og ben

havsalt og sort pepper etter smak

en håndfull frisk hakket persille

saften av en halv sitron

Varm omlag fem spiseskjeer olivenolje i en dyp panne og fres løk og purre mykt og blankt. Skrap ut kjernen av squashen og riv resten på et råkostjern og tilsett dette i pannen. Rør den godt inn.

Del opp potetene i grove terninger og tilsett disse i pannen. Rør godt så de dekkes av oljen og tilsett hvitvinen. Skru opp temperaturen noe så den koker opp og reduserer seg ned til omlag halvparten. Hell på fiskekraft, melk og fløte og kok opp. Skru ned varmen og sett på lokket. La potetene koke seg møre i omlag 20-30 minutter.

Når potetene nesten er møre tilsetter du fisken i grove biter og bruk baksiden av en sleiv til å dytte de litt nedi sausen. La den trekke i noen minutter til den begynner å flake seg, da er maten ferdig. Smak til med salt og pepper, vend inn litt av den hakkede persillen og klem over litt sitronsaft helt til slutt.