Fiskegryte Ingibjörg med purre og squash

islandsk fiskegryte med mye smak

Dette er en deilig oppskrift på en alt i ett gryte med torsk, poteter og grønnsaker i en deilig og lett hvitvinsbasert saus - den kommer fra en islandsk leser som hadde den med fra studietiden i England. Dette er super hverdagsmat og litt mer spennende en de tradisjonelle fiskerettene mange av oss har vokst opp med. Jeg har alltid vermut i skapet for matlaging og en stor flaske er heller ikke dyr i innkjøp med tanke på hvor langt den rekker og hvor mye bedre maten din blir.

Ingredienser

fire porsjoner:

en stor grovhakket løk

en purre i tynne skiver

noen spiseskjeer vanlig olivenolje til steking

en medium stor squash, grovt revet

et kilo skrelte poteter, delt i fire

to dl hvitvin eller tørr vermut

en halv liter god og sterk fiskekraft

tre dl helmelk

to dl kremfløte

800 gr fersk eller frossen torskefilet uten skinn og ben

havsalt og sort pepper etter smak

en håndfull frisk hakket bladpersille

saften av en halv sitron

Varm omlag fem spiseskjeer olivenolje i en dyp panne og fres løk og renset purre mykt og blankt. Skrap ut kjernen av squashen og riv resten på et råkostjern og tilsett dette i pannen. Rør den godt inn.

Del opp potetene i grove terninger og tilsett disse i pannen. Rør godt så de dekkes av oljen og tilsett hvitvinen. Skru opp temperaturen noe så den koker opp og reduserer seg ned til omlag halvparten. Hell på fiskekraft, melk og fløte og kok opp. Skru ned varmen og sett på lokket. La potetene koke seg møre i omlag 20-30 minutter.

Når potetene er så godt som klare legger du i fisken i grove biter og bruk baksiden av en sleiv til å dytte de litt nedi sausen. La den trekke i noen minutter til den begynner å flake seg opp, da er maten ferdig. Smak til med havsalt og pepper, vend inn den hakkede bladpersillen og klem over litt sitronsaft helt til slutt.