© 2010–2019 Millas Mat

Fiskegrateng Milla med bacon, tomat og eggesmør

Da jeg var liten kunne jeg ikke fordra fiskegrateng og når det stod på menyen hjemme så fikk jeg alltid fiskepudding i stedet. Men etterhvert som jeg ble eldre og enda senere begynte å jobbe med denne siden så kom jeg frem til at det må da kunne la seg gjøre og få fiskegrateng til å smake skikkelig godt. Så etter endel arbeid så kom jeg frem til denne oppskriften. Å ha stivpiskede eggehviter i sausen gjør den lettere og ikke på langt nær så kompakt og tung som saus med hele egg i lett kan bli. Torsk og bacon er jo også en velkjent og deilig kombinasjon og med litt tomat og skarp friskhet med purre og gressløk så blir dette veldig godt.

Fiskegrateng Milla med bacon, tomat og eggesmør

Ingredienser

middag for tre personer:

400 gr torskefilet eller seifilet uten skinn og bein

150 gr stekt bacon i terninger

halvannen spiseskje smør

halvannen spiseskje hvetemel

to dl helmelk

to piskede eggehvitter

havsalt og sort pepper etter smak

revet muskatnøtt etter smak

en god klype paprikapulver

125 gr rå fullkornsmakaroni (kokt og noe avkjølt)

ti cherrytomater delt i to

en god håndfull finsnittet purre

en spiseskje finhakket gressløk

75-100 gr brødkrumme eller pankosmuler

bladpersille

Posjer fisken forsiktig i en klatt smør, Legg den på en tallerken for avkjøling og flak den opp i grove biter med en gaffel. Stek baconet og kok makaronien etter anvisning på pakken og rør inn en spiseskje olivenolje så den ikke klistrer seg helt sammen. Del også opp tomatene.

Sett ovnen på 180 °C og smør en en liten ildfast form med litt smør. Nå kan du begynne med sausen. Finn frem en kjele og smelt smøret, når det er smeltet tilsetter du hvetemelet mens du pisker godt. La det koke i omlag ett minutts tid før du begynner og spe ut med melken. Kok opp og la den koke i noen minutter for å få vekk den rå melsmaken. Deretter smaker du til sausen med havsalt, pepper, paprika og revet muskatnøtt. La sausen avkjøle seg et kvarters tid, det er viktig at den ikke er aldeles kokvarm når resten av ingrediensene skal i.

Pisk eggehvitene inntil de er stive nok til at du kan forme den til fine topper men ikke overpisk. Skyll og rens purren godt for å fjerne evt. jordrester og ikke minst sand. Finhakk den sammen med gressløken.

Ha purre, gressløk, makaroni, fisk og bacon i sausen og vend det hele lett sammen. Fold deretter inn eggehvitene, bruk en slikkepott og husk rolige bevegelser. Hell alt over i den smurte formen og stikk tomatbitene nedi sausen. Dryss på et jevnt lag med brødkrumme og dryss over finhakket persille til slutt og stek gratengen i omlag 35-45 minutter inntil toppen er pent gyllen og gratengen er gjennomstekt. Steketiden kan variere noe - dette avhenger litt av formen du bruker.

Mens gratengen er i ovnen kan du lage litt eggesmør. Hardkok to egg og skrell dem. Mens de avkjøles litt smelter du fire spiseskjeer smør i en liten kjele og smaker til smøret med pepper, finhakket persille eller gressløk og frisk sitronsaft før du hakker eggene og tilsetter de i det varme smøet. Rør om og det er klart til servering.