Fiskegrateng Milla med bacon og tomater

min egen oppskrift

Da jeg var liten kunne jeg ikke fordra fiskegrateng og når det stod på menyen hjemme så fikk jeg alltid fiskepudding i stedet. Men etterhvert som jeg ble eldre og enda senere begynte å jobbe med denne siden så kom jeg frem til at det må da kunne la seg gjøre og få fiskegrateng til å smake skikkelig godt. Så etter endel arbeid så kom jeg frem til denne oppskriften. Å ha stivpiskede eggehviter i sausen gjør den lettere og ikke på langt nær så kompakt og tung som saus med hele egg i lett kan bli. Torsk og bacon er jo også en velkjent kombinasjon.

Ingredienser

middag for tre personer:

400 gr torskefilet eller seifilet uten skinn og bein

en spiseskje smør til posjering

----

hvit saus:

halvannen spiseskje smør

halvannen spiseskje hvetemel

to dl helmelk

to piskede eggehvitter

havsalt og sort pepper etter smak

revet muskatnøtt etter smak

en god klype paprikapulver

----

125 gr rå fullkornsmakaroni (kokt og noe avkjølt)

ti cherrytomater delt i to

en god håndfull finsnittet purre, surret

125 gr bacon i terninger, stekt

75 gr brødkrumme eller pankosmuler

finakket bladpersille

Posjer fisken forsiktig i en klatt smør, Legg den på en tallerken for avkjøling og flak den opp i grove biter med en gaffel. Stek baconet og surr purren i samme panne slik at den blir myk. Kok makaronien etter anvisning på pakken og rør inn en spiseskje olivenolje så den ikke klistrer seg helt sammen. Del også opp tomatene.

Sett ovnen på 180 °C og smør en en liten ildfast form med litt smør. Nå kan du begynne med sausen. Finn frem en kjele og smelt smøret, når det er smeltet tilsetter du hvetemelet mens du pisker godt. La det koke i omlag ett minutts tid før du begynner og spe ut med melken. Kok opp og la den koke i noen minutter for å få vekk den rå melsmaken. Deretter smaker du til sausen med havsalt, pepper, paprika og revet muskatnøtt. La sausen avkjøle seg et kvarters tid, det er viktig at den ikke er aldeles kokvarm når resten av ingrediensene skal i.

Pisk eggehvitene inntil de er stive nok til at du kan forme den til fine topper men ikke overpisk.

Ha purre, makaroni, fisk og bacon i sausen og vend det hele lett sammen. Fold deretter inn eggehvitene, bruk en slikkepott og husk rolige bevegelser. Hell alt over i den smurte formen og stikk tomatbitene nedi sausen. Dryss på et jevnt lag med brødkrumme, dryss over finhakket persille til slutt og stek gratengen i omlag 35-45 minutter inntil toppen er pent gyllen og gratengen er gjennomstekt. Steketiden kan variere noe - dette avhenger litt av formen du bruker.