Luftig fiskegrateng med parmesan

Eyvind Hellstrøms oppskrift

Denne gratengen kan du lage både torsk, sei eller utvannet klippfisk og den smaker like luftig og herlig uansett. Oppskriften er fra Hellstrøm og har vært brukt i flere av hans programmer der han vil fremme sitt poeng om at god hverdagsmat er verdt å bruke tid på. Dette er også en måte å introdusere mer fisk i kosten for de som kanskje ikke har det som sin favoritt.

Ingredienser

gir fire porsjoner:

600-800 gr fersk torsk eller sei uten skinn og bein

en medium stor løk

to sjalottløk

to fedd hvitløk

en halv liter helmelk

40 gr hvetemel

40 gr smør

seks medium store poteter eller ta halvparten potet og gulrot

tre skilte egg

100 gr revet parmesan

havsalt og chilipulver etter smak

to skiver loff kjørt til smuler i en prosessor

en halv dl smeltet smør til toppingen

——

gressløksmørsaus:

to spiseskjeer vann

100 gr smør

en god spiseskje finhakket persille og gressløk

havsalt og sort pepper etter smak

Skrell potetene, skjær de i skiver og kok de møre i lettsaltet vann. Legg de deretter til side og smør en passende ildfast form med litt smør og sett ovnen på 180 °C. Kjør loffen til smuler i en prosessor og la de klare til senere. Skill eggene.

Kok opp melken i en kjele og trekk fisken i denne melken i omlag fem minutter. Er fiskefiletene veldig tykke kan det hende de trenger et par ekstra minutter. Bruk en hullsleiv og løft fisken over på e tallerken dekket med noen lag kjøkkenpapir. Slå melken over i en mugge og skyll kjelen. Sett den tilbake på varmen og smelt smøret. Tilsett finhakket løk, sjalottløk og hvitløk, fres det hele mykt og blankt og dryss deretter i hvetemelet. Rør det godt inn i løken og når det har “forsvunnet” og sper du ut sausen med melken fra muggen. Pisk godt så sausen ikke klumper seg og la den koke i noen få minutter. Pisk deretter inn eggeplommer og ost. Smak til sausen med havsalt, chili og eventuelt pepper.

Stivpisk eggehvitene. Fold inn potetene og fisken i sausen sammen med en tredjedel av eggehvitene. Fold deretter inn resten av eggehvitene forsiktig med en slikkepott så du beholder luftigheten. Hell alt over i formen og fordel smulene over, avslutt med smeltet smør og la den få tjue til tjuefem minutter i ovnen til toppen er gyllen og det koker godt langs kanten på formen.

Mens gratengen er i ovnen lager du smøret. Kok opp vannet og pisk inn smøret til det emulgerer. Tilsett persille, gressløk, havsalt og pepper og rør om.