Fiskefrikassé med kveite, laks og reker

oppskrift fra Vendela Kirsebom

Det skal godt gjøres og ikke kjenne til navnet Vendela Kirsebom - en av verdens vakreste kvinner og en strålende modell som også har noen filmroller i beltet. Hun er også en habil kokk og deler gjerne oppskrifter på Instagram. Denne er lånt derfra og kommer fra hennes mormor. En velsmakende fiskegryte med flere typer fisk samt ferske reker. Med en god base av stekte rotgrønnsaker og sjømat i høysesong blir dette en herlig vinterrett. Jeg serverer den med en bit brød til men en form for poteter vil jeg også tro fungerer svært godt. Retten kan også lages med pillede reker men de må legges i sausen helt til sist og skal bare ha en knapt minutt i sausen for ikke å bli seige.

Ingredienser

to gode spiseskjeer smør til steking

to sjalottløk, skivet

to gulrøtter, kuttet i små terninger

en persillerot, kuttet i små terninger

en liten fennikel, tynt skivet

en liten bit sellerirot, kuttet i små terninger (kan sløyfes)

halvannen spiseskje hvetemel

en snau dl hvitvin eller tørr vermut

omlag fire dl god fiskekraft (Jacobs sin er fin om du ikke har egen)

litt fløte til passende saus

400-500 gr blandet fisk i terninger

åtte til to store rå økologiske reker, skrelt og renset

havsalt og sort pepper etter smak

en liten håndfull frisk finhakket bladpersille

litt frisk rosmarin og timianblader

Smelt smøret i en passende gryte og tilsett løk sammen med alle rotgrønnsakene. Krydre godt med havsalt og pepper og stek de inntil de begynner å bli myke i kantene. Dryss over hvetemel og rør det godt inn inntil du ser at det forsvinner og absorberer noe av smøret.

Hell på hvitvin og la den koke opp før du pisker inn kraften til det hele blir en jevn saus. La det koke forsiktig i noen minutter slik at melsmaken blir borte. Legg i fisken sammen med rekene, sett på lokk og la den trekke i tre til fem minutter. Rør inn persille og krydderurter og smak til med havsalt og pepper.

Serveres rykende varm med litt godt brød til.