Fiskebollegrateng med sautert purre og curry

supergod hverdagsmiddag basert på en ekte klassiker

De fleste nordmenn har et nostalgisk forhold til fiskeboller, ofte servert med hvit saus, kokte poteter, persille og gulrøtter. Jeg er glad i fiskeboller, men jeg er alltid ute etter å servere dem på nye måter. En variant jeg er veldig glad i er fiskebollebaisse og jeg kan også bruke den lille typen i fiskesuppe. I denne gratengen har jeg tatt elementer jeg liker fra de tradisjonelle oppskriftene på fiskegrateng og kombinert de med fiskebollene. Sammen med dette serverer jeg min friske eple og gulrotsalat og de ved bordet som insisterer på tomatketchup får selvsagt det.

Ingredienser

en boks fiskeboller m/kraft (Vesteraalens)

175 gr makaroni eller fusili (bruk gjerne fullkorn)

en finsnittet og sautert purre

litt vanlig olivenolje til steking

----

saus og topping:

to spiseskjeer smør

to spiseskjeer hvetemel

kraften fra fiskebollene og melk (en halv liter væske til sammen)

havsalt, pepper, Hot Madras curry og revet muskatnøtt etter smak

75 gr panko blandet med en håndfull revet parmesan, havsalt, cayenne eller chilipulver og sort pepper

Tilbered makaronien som anvist på pakken og ha den over i et dørslag når den er ferdigkokt. Snitt purren på langs og skyll den godt for å fjerne evt. sand, snitt den fint opp og sauter den myk og blank i litt olivenolje. Hell fiskebollekraften i et halvlitermål og fyll på med melk inntil du har en halv liter væske til sammen. Del fiskebollene i to på langs og legg de til side.

Bland sammen revet parmesan, panko, havsalt, cayenne og pepper i en liten bolle.

Smelt smøret i en kjele og tilsett hvetemelet, pisk det godt sammen og la det koke ut i et minutts tid før du begynner å spe på med væsken. Kok opp og la sausen småkoke under jevnlig omrøring i omlag fem minutter for å fjerne den rå melsmaken. Smak deretter til med havsalt, pepper og curry. Vend sammen makaroni, fiskeboller, purre og saus og hell alt over i en smurt ildfast form og dryss over et jevnt og tynt lag med panko-blandingen.

Stek gratengen ved 200 °C i ca. 30-40 minutter til den er gyllen på toppen.