Fire pizzaer på grillen

nytes best ute

Lag deg et lite utendørs pizzabakeri og bruk grillen som ovn. Det er bare noen småting du må huske på og det er at du får ikke overvarme på en grill så vil du ha kylling eller bacon på pizzaen din må denne stekes først. Du må kjevle ut tynne pizzabunner og du kan ikke lesse på med fyll slik vi nordmenn ofte gjøre med en kilo kjøttdeig og enda mer ost. Og du må ha en pizzastein som tåler grill (vi har en fra Weber). Så er det bare å sette i gang og glede seg. Her har jeg laget en klassisk moderpizza, en margerita, en variant med spekeskinke, oliven og parmesan og en med pepperoni og fersk ananas.

Ingredienser

halvannen porsjon basic pizzabunn

rosmarin og rosepepper pizzasaus:

en halv finhakket løk

tre fedd hvitløk

to spiseskjeer vanlig olivenolje

en kvist fersk rosmarin

en klype tørket timian

to klyper lett knuste rosepepperkorn

en spiseskje lys soyasaus

——

en til to kuler mozzarella

god spekeskinke i tynne skiver

litt ferskrevet parmesan

sorte oliven

frisk basilikum

Ha olivenoljen i en kjele og fres løk, hvitløk, rosepepper, rosmarin og soya inntil løken blir myk og blank, hell over en boks hakkede tomater og l sausen koke inntil den tykner og endel av væsken er fordampet. Koketiden kan være alt fra 15-30 minutter. Dette avhenger av hvor mye væske som er i tomatene så prøve deg frem. Smak til med havsalt til slutt og ha sausen over i en bolle. La den avkjøle seg i romtemperatur.

Lag pizzadeigen etter oppskriften og del den inn i fire deler. La de heve seg under plastfolie smurt med litt olivenolje.

Varm opp grillen godt og når flammene er slukket legger du en pizzastein oppå grillristen. Ha toppingen klar og ferdig delt opp på ei fjøl og ta med alt dette ut inkl. sausen, en pizzastuffe, kjevle og det andre du trenger.

Ha godt med hvetemel på en trefjøl og kjevle ut en rundt fire millimeter tykk bunn, den må ikke være tykkere enn dette skal bunnen bli stekt. Dryss godt med mel på på skuffen og smør på saus før du legger på toppingen. Skli pizzaen over på den varme steinen og sett på lokket, la det gå minst fire minutter før du sjekker ved å løfte av lokket. Steketiden pleier å ligge på mellom fire og seks minutter.

Legg på frisk basilikum før servering og spander gjerne noen dråper av din beste vellagrede balsamico og gjerne litt ferskevet parmesan.

pizza på grill

Noen tips om å legge en pizzastein på grillen: Vi brukte vår vanlige kulegrill og fylte godt opp med vanlig kull (ikke briketter), hadde på tennvæske og tente på etter noen minutter. Når flammene hadde slukket la vi på risten og steinen oppå der igjen. Etter et kvarters tid var steinen så varm at det røk av den. Dermed fikk den stå i omlag tre kvarter for å nå riktig temperatur. Steketiden etter å ha lagt på pizzaen ble ca. fem minutter.