Finsk laksesuppe

suomalainen lohikeitto

Dette er en rett du vil møte på jevnlig hos de fleste finske familier men den er også populær både i Sverige og her hjemme der vi har god tilgang på laks. Suppen skiller seg litt ut ved bruk av allehånde men vær forsiktig. Det er lett å bruke for mye av et såpass aromatisk krydder. En liten knivsodd pleier å være akkurat passe for min smak. Mange er heller ikke så begeistret for dill men rikelig med frisk bladpersille fungerer også godt. Denne oppskriften er også litt modernisert men bruk av sjalottløk og tørr vermut.

Ingredienser

suppe for to:

400 gr laksefilet, renset og skåret i passende terninger

en stor spiseskje smør

en liten purre, renset og finsnittet

to sjalottløk, finhakket

tre medium store poteter, kokefaste

en stor gulrot, kuttet i små terninger

åtte dl god fiskefond eller blåskjellkraft

en dl tørr vermut eller Noilly Prat

en dl kremfløte (ikke bruk lettfløte siden den må tåle koking)

en snau spiseskje hvetemel

havsalt og sort pepper etter smak

en knivsodd allehånde

frisk dill eller bladpersille

Forbered alle grønnsakene, kraften og fisken og sett en romslig suppekjele på komfyren. Smelt smøret og tilsett sjalottløk og purre mens det freser godt. Når det hele er mykt og blankt drysser du hvetemel over og rører det godt inn for å lage en jevning.

Etter et par minutter heller du på kraft, vermut og fløte og koker opp. Ha i poteter og gulrøtter og la de koke seg nesten helt møre. Tilsett fisken og la den trekke under lokk i omlag tre minutter og smak til med havsalt, pepper og litt allehånde. Rør inn litt frisk dill eller persille og garner suppen med litt mer rett før servering.

Server suppen godt rugbrød, flatbrød eller tunnbrød og smør.