© 2010–2020 Millas Mat

Finnbiff fra Vardøhus Festning

med kantareller og rosenkål

Det er få ting som smaker så høst som viltkjøtt. Det er virkelig helt enestående både i smak og konsistens men det er noen ting du skal passe på når det gjelder skavet kjøtt som gjerne kjøpes frossent. Det beste og saftigste resultatet får du om kjøttet stekes halvtint og raskt på noenlunde høy temperatur. Helt opptint kjøtt som er skjært så tynt som skav og som ikke blir stekt riktig blir veldig tørt og seigt og det fortjener bedre behandling enn det. Dette er min egen oppskrift.

Finnbiff fra Vardøhus Festning

Ingredienser

middag for to:

400 gr reinskav (finnbiff)

fire middels store poteter

en løk i tynne skiver

tre sjalottløk i tynne skiver

300 gr rosenkål

250 gr ferske kantareller eller annen skogsopp

tre dl vann

tre dl creme fraiche

smør og nøytral olje til steking

havsalt og sort pepper etter smak

en halv teskje tørket timian

en halv teskje tørket bergmynte (oregano)

Smelt litt smør og olje i en jernpanne og fres soppen godt inntil den begynner å slippe vannet sitt. Legg den over på en tallerken og i den samme pannen smelter du litt mer smør og freser rosenkålen lett gyllenbrun. Ta også denne ut av pannen og legg den over på en annen tallerken.

Sett over potetene til koking og begynn med sausen til kjøttet. Skjær løk og sjalottløk i tynne skiver og fres den lett gyllen i pannen. Tilsett halvtint reinskav og skru opp varmen så kjøttet brunes raskt. Deretter drysser du på timian og bergmynte (oregano) og rører dette godt inn sammen med litt pepper. Ha på vann og creme fraiche, pisk det sammen og kok opp. La gryten koke uten lokk så sausen reduseres noe og når den begynner å tykne litt har du i soppen og rosenkålen og koker kålen mør. Det pleier å ta drøye fem minutter men sjekk med en liten kniv.

Smak til sausen med salt og pepper og server med de kokte potetene og ha gjerne rørte tyttebær til.