© 2010–2022 Millas Mat

Filippinske nudler - Pancit Bihon Guisado

from China with love

Pancit betyr nudler på filippinsk og kom opprinnelig til landet via kinesiske handelsmenn så langt tilbake som til 1500-tallet. Det er verdt å merke seg at verdens eldste såkalte Chinatown ble etablert i Manila på denne tiden. Det skulle ikke ta lang tid for landet gjorde nudlene til sine egne og vi fikk det som skulle bli forløperen til pancit. De kan lages med enten svin eller kylling eller begge deler og de vanligste grønnsakene er løk, gulrot, grønne bønner eller sukkererter, rikelig med hvitløk og god smak av soya og østerssaus. Pancit bihon er risnudler mens Pancit canton er eggnudler. Begge deler finner du i de fleste asiatiske matbutikker. Som du ser av oppskriften er ikke dette en helt klassisk stirfry men det betyr ikke t den er mer tidkrevende eller komplisert av den grunn.

Ingredienser

nøytral olje til steking

to gulrøtter, tykt juliennet

125 gr friske sukkererter

en halv kinakål i grove biter

en løk, grovhakket

fire fedd hvitløk, finhakket

500 gr lårfilet av kylling i biter eller svinefilet i tynne strimler

to spiseskjeer lys soyasaus

to spiseskjeer østerssaus

omlag syv dl kokvarmt vann

en terning kyllingbuljong

havsalt eller MSG og sort pepper etter smak

250 gr pancit canton eller pancit bihon - filippinske nudler

frisk sitron til servering

Begynn med å preparere alle grønnsakene og kjøttet. Finn frem de øvrige ingrediensene og tilsett litt olje i woken.

Stek gulrøttene inntil de begynner å mykne noe i kantene og ta de deretter ut av woken. Fres deretter løk og etter hvert hvitløk inntil det mykne noe og ha i kyllingkjøttet. Stekt det pent gyllet i noen minutter og hakk det godt opp slik at bitene separeres. Tilsett en teskje havsalt sammen med litt pepper og rør det inn før du tilsetter soya og østerssaus og lar det koke opp. La det reduseres til en tykk glasur som dekker kjøttet før du heller på kokende vann og de-glaserer woken i omlag fem minutter.

Bruk en spider eller en liten sil til å løfte ut alt innholdet fra woken slik at hun kraften er igjen. Pisk inn buljongpulver og legg i nudlene. La de koke seg helt ferdige og absorbere kraften etter hvert. Vend på de jevnlig og ta gjerne ut noe av kraften om du ser at det blir for mye for nudlene og absorbere alt. Har du tatt ut for mye kan du bare tilsette litt mer etter hvert. Når nudleneer neste helt klare har du i gulrøtter, kylling, kål og sukkererter og miks alt godt sammen. Varmen fra nudlene damper kålen lett slik at den fortsatt er sprø når retten serveres.