© 2010–2021 Millas Mat

Fesenjan خورش فسنجون

persisk kylling med granateple og valnøtter

Valnøtter og granatepler, kan det bli mer persisk? Den varme og fyldige nøttesmaken sammen med den litt skarpe og syrlige smaken av granateplene danner en herlig balanse sammen med kylling og klassiske varme persiske krydderier. Denne gryten må kokes en stund så derfor er det viktig at du tar jobben med å bene ut kyllinglår. Jeg vet at fileter går raskene, men hvis du koker filet såpass lenge som du trenger i denne oppskriften for at sausen skal bli god så får du knusktørt kjøtt med lange seige tråder i som ikke smaker særlig godt.

Ingredienser

nok til fire personer:

to store finhakkede løk

to spiseskjeer smør

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

fem spiseskjeer granateplesirup

300 gr valnøttkjerner

fire til seks utbenede rå økologiske kyllinglår’

en halv liter god kyllingkraft

to spiseskjeer lyst demerarasukker samt to ekstra teskjeer

en halv teskje malt gurkemeie

en kvart teskje malt kanel

en kvart teskje revet muskatnøtt

havsalt og sort pepper etter smak

Rist valnøttene gylne i en tørr stekepanne eller rist de på en bakeplate i ovnen ved 200 °C i omlag ti minutter. La de avkjøle seg og knus de fint opp i en morter eller bruk en prosessor så de blir som et grovt pulver. Sett de til side.

Tørk godt av det utbenede kyllingkjøttet med kjøkkenpapir og gni de inn med litt salt. Varm opp en spiseskje smør og en spiseskje olivenolje i en romslig panne med dype kanter og brun kjøttet pent på alle sidene. Ta de ut av pannen og legg de til side på en tallerken. Dryss på litt mer havsalt mens de avkjøles litt. Tilsett resten av smøret og oljen i pannen og tilsett den finhakkede løken. Fres den blank og myk og husk å tilpasse varmen så den ikke brunes. Når løken er klar legger du kyllingen tilbake i pannen og heller på kraften. Kok opp, sett på lokk og la alt koke forsiktig i omlag en halvtime på lav varme. Ta ut kyllingen og pakk den løst inn i et stykke aluminiumsfolie.

Tilsett de malte valnøttene i pannen sammen med granateplesirup, sukker og krydderier. Rør det godt inn og la alt koke i en time. Rør litt innimellom så nøttemassen ikke setter seg fast i bunnen. Når det gjenstår ca. ti minutter igjen på koketiden har du kyllingen tilbake i gryten. Justerer smaken med havsalt og pepper og garnerer med granateplefrø og frisk finhakket persille rett før servering.