Fersk tomatsaus

en av de elementære grunnsausene

Denne sausen er både enkel, nydelig og fremmer den gode tomatsmaken. Men du må ta deg tid til å flå tomatene for uansett om denne sausen skal koke lenge så vil du ende opp med seige biter av skinn som ikke er særlig godt å tygge på. Hvis du vil ha sausen jevnere kan du kjøre den i en blender eller med en stavmikser når den er ferdigkokt. Den tåler også godt å fryses. Hvis ferske tomater ikke er å oppdrive kan du bruke gode hermetiske - de aller beste er San Marzano.

Ingredienser

gir fire porsjoner saus:

syv ferske flådde tomater

en finhakket løk

tre fedd finhakket hvitløk

tre til fire spiseskjeer vanlig olivenolje

en klype tørket oregano

en halv spiseskje rødvinseddik

havsalt og sort pepper etter smak

en håndfull friske revne basilikumblader

Fremgangsmåte

Kok opp en romslig kjele med vann og skjær et kryss i tomatene. Legg de over i det kokende vannet og la de ligge inntil du ser at skinnet løsner. Dette pleier og ta omlag en halvt minutt så ikke gå ifra kjelen. Fisk de opp og legg de over i iskaldt vann. Dra av skinnet med hendene, kutt vekk stilkfestet og del de inn i grove biter.

Varm olivenoljen i en romslig kjele og fres løken blank og myk. Dryss på litt havsalt så den ikke brunes. Rør inn hvitløken og oregano og ha i tomatene sammen med eddik. La sausen koke i halvannen til to timer og rør innimellom. La den koke uten lokk mot slutten om det er mye fuktighet igjen og ha i basilikum. Smak til med havsalt og pepper til slutt.

Sausen kan brukes til pasta, lasagne, som pizzasaus eller til grillet fisk eller kjøtt.