© 2010–2020 Millas Mat

Fersk tomatsaus

en av de beste grunnsausene å mestre

Denne sausen er både enkel, nydelig og fremmer den gode tomatsmaken. Men du må ta deg tid til å flå tomatene for uansett om denne sausen skal koke lenge så vil du ende opp med seige biter av skinn som ikke er særlig godt å tygge på. Hvis du vil ha sausen jevnere kan du kjøre den i en blender eller med en stavmikser når den er ferdigkokt. Den tåler også godt å fryses.

Ingredienser

gir fire porsjoner saus:

syv ferske flådde tomater

en finhakket løk

tre fedd finhakket hvitløk

tre til fire spiseskjeer vanlig olivenolje

en spiseskje tørket oregano

en teskje sukker

en spiseskje rødvinseddik

havsalt og sort pepper etter smak

Kok opp en romslig kjele med vann og skjær et kryss i tomatene. Legg de over i det kokende vannet og la de ligge inntil du ser at skinnet løsner. Fisk de opp og legg de over i kaldt vann. Dra av skinnet med hendene og grovhakk de. Husk også å fjerne stilkfestet.

Varm olivenoljen i en romslig kjele og fres løken blank og myk. Dryss på litt havsalt så den ikke brunes. Rør inn hvitløken og oreganoen og ha i tomatene sammen med sukker og eddik. La sausen koke i halvannen til to timer og rør innimellom. La den koke uten lokk mot slutten om det er mye fiktighet igjen. Smak til med havsalt og pepper til slutt. Sausen kan brukes til pasta, lasagne som pizzasaus eller til stekt fisk eller kjøtt.