© 2010–2021 Millas Mat

Fava-falafel med myntedresssing fra Alexandria

egyptiske godbiter

Falafel i ulike varianter finner du over hele den arabiske verden men det som gjør disse litt spesielle er bruken av favabønner i stedet for de mer tradisjonelle kikertene. Disse inneholder også purre - en ingrediens jeg ikke så ofte har sett i falafel. Her får du også med en oppskrift på en deilig frisk yoghurtdressing med mynte. Jeg serverer dette med en klassisk tomat- og agurksalat og fries av søtpotet eller mykt flatbrød til.

Ingredienser

250 gr favabønner, bløtlagt natten over

tre knuste fedd hvitløk

en halv purre, renset og grovhakket

fem vårløk, grovhakkede

en halv teskje natron

en spiseskje kikertmel (gram flour)

en spiseskje hakket koriander

en spiseskje hakket persille

en teskje malt spisskumin

en klype chili eller cayenne

havsalt og sort pepper etter smak

hvite sesamfrø til panering

nøytral olje til steking

----

myntedressing:

to dl yoghurt naturell

tre spiseskjeer tahini (sesampasta)

et finhakket fedd hvitløk

saften av en halv sitron

havsalt og sort pepper

to spiseskjeer frisk finhakket mynte

Skyll de bløtlagte favabønnene godt under rennende kaldt vann og ha de over i en prosessor sammen med alle de øvrige ingrediensene utenom sesamfrøene og kjør det hele til en grov mos. Bruk pulsknappen på maskinen slik at du ikke kjører massen for fint. Falafelene skal ha litt tekstur, det gir bedre smak. Ha massen over i en passende bolle, trykk den godt sammen med en slikkepott, dekk med plast og sett den kaldt i ca. to timer så massen får satt seg litt.

Form ut ca. tolv emner på størrelse med en golfball. Klem de litt flate slik at du får små runde kaker. Vend de i sesamfrø, legg de over på en tallerken og sett de kaldt i en halvtimes tid mens du lager dressing og salat.

Hell nok olje i pannen til at den står omlag to cm. opp på kanten av pannen og varm den opp over høy temp. før du regulerer ned etter behov. Stek tre eller fire falafler om gangen - ikke mer siden temp. vil synke for mye i pannen. Stek falaflene gylne på hver side i to til tre min. ogla de renne godt av seg. Legg de over på en plate med aluminiumsfolie og hold de varme i ovnen inntil servering. Jeg pleier og ha ovnen på 125 °C, det er passe.

Til dressingen rører du sammen alle ingrediensene og justerer konsistensen med noen dråper iskaldt vann til den blir lett rennende.