Fancy lakseside med Aleppo-agurksalat

laks kan serveres på så mange måter

Denne laksemiddagen gir meg klare assosiasjoner til de jødiske miljøene i New York. Kombinasjonen med fisk, egg og løk tar meg rett tilbake til Zabar's - en klassisk deli som jeg besøkte for noen år tilbake. Altså, jeg var innom der så mange ganger at de som drev stedet begynte å kjenne meg igjen siden de visste jeg var fra Norge og de selger enorme mengder norsk røkelaks. Superhyggelige folk og temmelig upscale men man følte seg alltid velkommen.

Ingredienser

middag for to:

500 gr fersk økologisk lakseside

havsalt og sort pepper etter smak

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

en sitron, skåret i tynne skiver

ekstra flaksalt til servering

----

agurksalat:

en slangeagurk, halvparten i tynne skiver og resten grovhakket

tre spiseskjeer riseddik

to teskjeer Aleppopepper

havsalt og sort pepper etter smak

to spiseskjeer vanlig olivenolje

----

bløtkokte egg, sprøstekt sjalottløk, smørdampet ris og hot chilisaus

Fremgangsmåte

Sprøstek sjalottløken i rikelig med nøytral olje og legg de over på kjøkkenpapir når de er sprø og gylne. Dryss de godt med havsalt og sett de til side for avkjøling. Sett over risen til koking og kok også eggene i syv minutter. la de avkjøles i kaldt vann.

Når alt er i gang setter du ovnen på 165 °C og legger laksen i en passende ildfast form. Ha gjerne aluminiumsfolie i bunnen for enklere rengjøring etterpå. Krydre fisken med havsalt og pepper, fordel olivenoljen over. Bak fisken i omlag et kvarter og garner med friske sitronskiver. Dryss over noen ekstra korn med flaksalt.

Miks sammen agurk, eddik, havsalt, pepper og Aleppopepper i en bolle og la den stå i noen minutter før du mikser den lett på nytt. Gjenta ytterligere en gang slik at krydderet fordeles jevnt. Tilsett olivenolje og gi alt en siste miks før du anretter det hele i en skål og serverer de hele sammen med fisken og det øvrige tilbehøret.