© 2010–2022 Millas Mat

Falafel fra Port Said

egyptisk gatemat som er alles favoritt

Denne godbiten kommer opprinnelig fra Egypt (ta’amiya) men disse bollene av kikerter eller favabønner er utbredt og verdsatt over hele Midtøsten. Server de på autentisk vis i et pitabrød sammen med frisk salat, tomat, litt sitron og yoghurtdressing. I Israel og Jordan er det populært med pommes frites til mens de i Libanon liker sin Tabouleh sammen med falafel.

Ingredienser

250 gr tørkede kikerter, bløtlagt dagen før

en halv dl vann

en stor grovhakket løk

to fedd hvitløk

to teskjeer malt spisskumin

en teskje havsalt

en teskje malt sort pepper

en halv teskje natron

to dl hakket frisk bladpersille

nøytral olje til steking

----

yoghurtdressing:

en dl gresk eller tyrkisk yoghurt

en dl majones (gjerner en lett type)

et revet fedd hvitløk

en halv teskje løkpulver

en halv teskje paprikapulver

to spiseskjeer mild chilisaus

en til to spiseskjeer vann

havsalt og sort pepper etter smak

----

pitabrød eller wraps og friske grønnsaker til servering

Sett kniven på prosessoren og hell de bløtlagde kikertene i en sil. Skyll de godt under rennende kaldt vann og ha de over i bollen. Tilsett vannet og kjør det litt sammen slik at kikertene knuses noe. Ha i alle de øvrige ingrediensene og kjør det hele til en fin masse. Skrap ned fra kanten av bollen etterhevert slik at alt blandes godt.

Sett farsen kaldt i noen timer slik at smakene får til til å sette seg. Bland også sammen alle ingrediensene til sausen slik at også denne får trekker i noen timer.

Varm oljen i en gryte til den når 180 °C og form ut små boller av falafelmassen, press de litt flate og stek de gyllenbrune. Når de flyter tar du de ut og la de renne av seg på kjøkknpapir. Ikke tek mer enn to eller tre av gangen så temperaturen på oljen ikke synker for mye.