© 2010–2022 Millas Mat

Falafel med tahini fra Jordan

sesam sesam lukk deg opp

Sprø og gylne falafler er et komplett måltid i seg selv rent ernæringsmessig og i mange land spises de hver eneste dag og ofte som en del av et større måltid. Dette er nydelig sammen med pitabrød og salat og pisk gjerne opp en enkel dressing av yoghurt smaksatt med tahini, frisk sitronsaft og pepper som du serverer til. Couscous er også nydelig.

Ingredienser

gir omlag 35-40 falafler:

400 gr tørkede kikerter

en bunt frisk italiensk flatpersille

fire fedd hvitløk

75 gr tahini

en teskje bakepulver

en hel løk i båter (bruk gul- eller rødløk)

en teskje hele ristede korianderfrø

en teskje hele ristede spisskumin

saften av en halv sitron

en spiseskje flaksalt

vanlig olivenolje til steking

Skyll kikertene meget godt i rikelig med kaldt rennende vann og legg de deretter i bløt natten over. Denne oppskriften krever ikke at de forkokes men de må bløtlegges.

Neste dag skyller du kikertene på nytt under rikelig med rennende vann og har de så over i en prosessor. Rens persillen for stilker og ha bladene over kikertene sammen med resten av ingrediensene og kjør alt sammen til en litt grovkornet mos. Skrap alt innholdet fra prosessoren over i en bolle, dekk den med plast og sett den kaldt en times tid. Fukt hendene med litt kaldt vann og form ut flate kaker av massen.

Stek falaflene på like under middels varme i en panne i riktig med olivenolje. Bakepulveret i oppskriften gjør at de får en sprø og fin overflate. La de så renne av seg på kjøkkenpapir etter steking og server de med ønsket tilbehør. Får du noen falafler til overs kan de fint fryses.