© 2010–2021 Millas Mat

Fajitas med kylling

et matminne med en glovarm panne

På Aker Brygge i Oslo lå det for noen år tilbake en restaurant som het Cactus og det var der jeg for første gang som tenåring fikk servert fajitas. En glovarm liten støpejernspanne ble satt på bordet sammen med et fat med tilbehør og en bambuseske med varme tortillas. Denne oppskriften er fra Austin, Texas og er enn skikkelig gringo-variant uten bruk av ferdigprodukter og som du ser av oppskriften er ikke dette særlig komplisert men du og du så godt dette er.

Ingredienser

tre kyllingfileter

en teskje tørket oregano

en teskje malt spisskumin

en teskje røkt spansk paprika (pimenton)

en knivsodd chilipulver

en knivsodd malt koriander

en teskje havsalt

en halv teskje sukker

to spiseskjeer hvitløksolje + to ekstra teskjeer eller bruk samme mengde fersk revet hvitløk og olivenolje

to spiseskjeer friskpressetlimejuice

to spiseskjeer vanlig olivenolje

——

to løk skåret i tynne skiver

en rød paprika i strimler

en gul paprika i strimler

åtte myke mais- eller hvetetortillas

100 gr revet cheddar eller Jarlsberg

lettrørt rømme

maiskorn (rist de gjerne gylne i tørr panne)

guacamole

frisk hakket koriander

chilisaus, Cholula eller salsa

Skjær opp kyllingen i grove strimler, bruk gjerne en fuglesaks og klipp de rett nedi en bolle eller en zip-pose. Tilsett oregano, spisskumin, chilipulver, koriander, røkt paprika, salt, sukker, en spiseskje av hvitløksoljen og limejuicen. Miks alt godt sammen og la dette marinere seg (mariner gjerne kyllingen kvelden før eller på morgenen samme dag den skal spises). Dekk bollen med to lag plastfolie hvis du ikke har et lokk som passer til eller du ikke bruker en pose.

Rens og skjær opp løk og paprika, varm oljen i en jernpanne eller en wok og tilsett løken. Ikke bruk for sterk varme så den blir brun. Rør innimellom og la den frese i omlag fem minutter til den er blank og myk. Tilsett paprikaen og stek den sammen med løken til den også er myk og legg alt over på en tallerken.

Tilsett resten av hvitløksoljen i pannen og tipp inn kyllingen sammen med all mariaden og la den steke under omrøring i omlag frem til syv minutter til kyllingen er gjennomstekt, del en bit i to for å sjekke. Tilsett paprikaen og vend alt forsiktig sammen. Du kan holde denne blandingen varm i ovnen under folie ved ca. 150 °C mens du forbereder tilbehøret.

Hvis du ikke baker dine egne tortillas kan du kjøpe de ferdige og steke de raskt på hver side i en tørr teflonpanne, da får de fine brune flekker og smaker som nybakte.

Tips: Blir det igjen litt kyllingfyll har du utgangspunktet for et herlig smørbrød til lunsj dagen etter. Rist to skiver brød, varm fajitafyllet i en liten panne med en spiseskjeolje og stek et egg ved siden av. Legg det stekte egget på toasten, ha på fyllet og legg den andre toastskiven oppå og ha gjerne litt salsa på toppen- herlig!