© 2010–2020 Millas Mat

Fårikål på mammas vis

lam og kål og ikke så mye mer

Når jeg skulle finne ut mer om fårikålens historie så måtte jeg smile litt av det jeg fant. Det er påfallende hvor påståelige vi er når vi sier at noe er helt norsk for denne retten er neppe helt norsk selv om den har vært tilberedt her til lands i flere hundre år. Fårikålen er på lik linje med raspeball, kjøttkaker, kålruletter og medisterkaker retter som har reist gjennom Europa og etterhvert snodd seg veien opp til oss. Hvem som først fant på å koke lammekjøtt og kål sammen i en kjele vet man ikke for sauehold og dyrking av kål går meget meget langt tilbake i tid. Her er min mors deilige fårikål, kokt i oldemors gamle og velbrukte kjele.

Fårikål på mammas vis

Ingredienser

nok til seks-åtte personer:

halvannen kilo hodekål

halvannen kilo ferskt fårikålkjøtt av lam (aller helst økologisk fra Nordgården eller Hallingskarvet)

tre til fire spiseskjeer hvetemel

fire spiseskjeer hele sorte pepperkorn

friskt kaldt vann

havsalt etter smak

kokte poteter til servering

Finn frem en stor kjele, til denne porsjonen trenger du en kjele på minst ti liter. Legg et lag kjøtt i bunnen, så kål og deretter litt hvetemel, gjenta prosessen til alt er brukt opp og avslutt med kål på toppen. Hell deretter på vann til det står rett under kålen, sett på lokket og kok opp.

La fårikålen koke i omlag 2-2 1/2 time eller til kålen er mør og kjøttet har løsnet fra benene. Server maten rykende varm med kokte poteter. Tradisjonelt sett drikker man øl og akevitt til maten.