Fårikål - en (nesten) norsk høstklassiker

rett og slett obligatorisk når løvet begynner å falle

Når jeg skulle finne ut mer om fårikålens historie så måtte jeg smile litt av det jeg fant. Det er påfallende hvor påståelige mange er når vi sier at noe er helt norsk for denne retten er neppe helt norsk selv - om den har vært tilberedt her til lands svært lenge. Fårikålen er på lik linje med retter som raspeball (komle), kjøttkaker, kålruletter og medisterkaker mat som har reist gjennom Europa og snodd seg hele veien opp til oss. Hvem som først fant på å koke lammekjøtt og kål sammen i en kjele vet man ikke for sauehold og dyrking av kål går meget meget langt tilbake i tid og den kan like gjerne spores tilbake til Tyrkia som til Øst-Europa eller mye lengre øst mot Mongolia.

Ingredienser

nok til seks-åtte personer:

halvannen kilo hodekål

halvannen til to kilo ferskt fårikålkjøtt av lam (aller helst økologisk)

tre til fire spiseskjeer hvetemel

fire spiseskjeer hele sorte pepperkorn

friskt kaldt vann

havsalt etter smak

----

kokte poteter til servering

Finn frem en stor kjele - til denne porsjonen trenger du en kjele på minst ti liter. Legg et lag kjøtt i bunnen, så kål og deretter litt hvetemel, gjenta prosessen til alt er brukt opp og avslutt med kål på toppen. Hell deretter på vann til det står rett under kålen, sett på lokket og kok opp.

La fårikålen koke i omlag 2-2 1/2 time eller til kålen er mør og kjøttet har løsnet fra benene. Server maten rykende varm med kokte poteter. Tradisjonelt sett drikker man øl til maten men et godt alkoholfritt alternativ er eplemost.

Illustrasjon: birgittejohnsen.com