Ertesuppe med champagne

en festlig suppe

En festfin ertesuppe med sprudlevann fra lege og hobbykokk Esben Ester Pirelli Benestad. Dette er en perfekt liten forrett til en spesiell anledning.

Ingredienser

en sjalottløk

en gulrot

en liten bunt frisk timian

en spiseskje smør

500 gr grønne frosne erter

litt vann

seks dl god og sterk grønnsaksfond eller oksefond

en halv dl sherry eller cognac

en spiseskje lys soyasaus

havsalt og sort pepper etter smak

en dl creme fraiche

Champagne eller Cava

Fremgangsmåte

Hakk sjalottløken, vask og skjær gulroten i ganske store biter (de skal tas ut etter kokingen). Vask og bunt timianen (bind en liten bukett med hyssing). Smelt smøret i en gryte, ha i erter, gulrøtter, sjalottløk og timian og vend dette i det smeltede smøret, hell på vann til alt er dekket. Dekk til med lokk og la blandingen koke opp. Sett så ned varmen og la det småkoke i ca. 20 min.

Kok opp den kraftige grønnsakbuljongen (Esben Esther bruker konsentrert fond på flaske og tilsetter den litt kraft hin har kokt på soltørkete tomater) med sherry/cognac og soyasaus. Når ertene er ferdige, helles kraften av. Gulrot og timian fjernes og erter og løk blandes inn i grønnsakskraften med en blender/stavmikser. Smak til med salt og pepper og eventualt noen chiliflak.

Ha suppen over i oppvarmede boller/tallerkener, tilsett en skje creme fraiche og dryss noen blader frisk timian over det hele. Server suppen med et glasscava eller champagne og be de helle litt i suppen når de får den servert på bordet. Rør lett om og spis.