© 2010–2022 Millas Mat

Ernest Hemingway Jambalaya

fra hans kjøkken i Finca Vigia

Denne rispannen sammenlignes ofte med den spanske paellaen og de har absolutt noen likheter. Jambalaya finner du i Florida, Louisiana, på Cuba og i flere karibiske land. Ernest Hemingway var kjent som en mann som foretrakk enkel og ukomplisert mat og han leste kokebøker som rekreasjon. Denne oppskriften har jeg basert på noen enkle notater fra Hemingway selv og jeg har bearbeidet den ved hjelp av trad. oppskrifter på Jambalaya.

Ingredienser

gir to gode porsjoner:

to rå økologiske kyllinglår m/skinn og ben feks. Stange

havsalt og sort pepper etter smak

250 gr røkt pølse feks, chorizo, Andouille eller annen pølse du liker

en dl nøytral olje feks. canola, raps eller solsikke + en ekstra spiseskje

en dl hvetemel

en finhakket løk

en finhakket paprika, rød eller grønn

to stilker frisk selleri

fire fedd hakket hvitløk

en til to røde habanerochili

to teskjeer havsalt

2 1/2 dl brun eller hvit basmatiris

en halv liter kyllingkraft

to spiseskjeer meierismør

tre finsnittede vårløk

Krydre kyllinglårene godt på begge sider med havsalt og pepper og varm en spiseskje olje i en passende gryte med lokk. Brun kyllingen godt på begge sider og ta de ut av gryten og over på en passende tallerken.

Forbered alle grønnsakene og hvitløken.

Hell all oljen i gryten og når den er tilstrekkelig varm tilsetter du alt hvetemelet. Rør hele tiden og lag en mørkbrun jevning. Du skal ha en mørk sjokoladebrun farge så rør hele tiden og gi den din fulle oppmerksomhet. Dette er som kjøkkenets napalm og svært svært varmt. Når jevningen er klar tilsetter du løk, paprika, selleri og habanero. Rør grønnsakene godt inn i jevningen i et minutts tid før du tilsetter hvitløken. Når alle grønnsakene er myke heller du på kraft, tilsett havsalt og la sausen småkoke i en time.

Sett ovnen på 180 °C og plasser en rist lavt i ovnen. Tilsett risen i gryten sammen med skivet pølse og rør godt. Legg i kyllinglårene og dytt de godt nedi kraften og risen. Sett på lokk og plasser gryten i ovnen i ca. 30 minutter.

Ta gryten ut av ovnen og plukk ut kyllinglårene. Tilsett smøret og la det smelte nedi før du smaker til med mer havsalt eller pepper om nødvendig. Rør inn vårløken men spar litt til garnering.