Eplechutney Balmoral

fra Dronningens bord

Dette er en ordentlig godbit til mye av vår tradisjonelle julemat. Siden dette er laget på epler er det ekstra godt til svinekjøtt. Oppskriften er fra en tidligere engelsk kokk ansatt ved det engelske hoffet og er nedskrevet i 1954. Eplechutney er opprinnelig en engelsk/indisk kreasjon, men er også svært utbredt i USA hvor de gjerne tilsetter mer sukker og krydder som nellik, kanel og muskat. Det blir ofte veldig søtt, nesten som et syltetøy, og passer ikke så godt til feks. svineribbe slik som denne oppskriften.

Ingredienser

500 gr grønne epler

500 gr gul løk

250 gr grønne tomater eller squash

to dl eplecidereddik

500 gr sukker

en spiseskje hele sorte sennepsfrø

en halv spiseskje havsalt

en teskje hvit pepper

halvannen dl mynte i fine strimler

halvannen dl rosiner (kan sløyfes)

Skrell eplene og fjern kjernehuset. Del deretter eplene i grove biter. Rens og grovhakk løken, skjær tomater eller squash i små jevne biter.

Bland alt utenom mynten i en stor kjele og kok opp. Vær obs på at blandingen vil i begynnelsen virke veldig tørr men det endrer seg raskt når løken, eplene og squashen frigir væsken sin så ikke tilsett vann. La blandingen koke uten lokk de første 30 minuttene, legg så på lokket og la blandingen koke på meget lav varme i vel to timer. Tilsett mynten når det gjenstår 30 minutter av koketiden.

Hell chutneyen på rene glass og la dampen få komme ut før du setter på lokket. På grunn av eddikkinnholdet er chutneyen holdbar i drøye to uker. Den bør serveres ved romtemperatur så ta ut kun det du skal bruke og oppbevar resten kjølig i mellomtiden.