© 2010–2022 Millas Mat

Elisabeth Schweigaard Selmers Chili con Carne

fra Fjernsynskjøkkenet

I 1970-tallets Norge må chili con carne ha vært svært eksotisk. Elisabeth Sweigaard Selmer var landets første kvinnelige justisminister og senere ble hun landets andre kvinnelige høyesterettsdommer. I 1980 gjestet hun Fjernsynskjøkkenet og snakket om hvordan hun som både karrierekvinne, hustru og mor fikk mat på bordet hver dag ved å forberede på forhånd, bruke tidsur på ovnen samt lage gode ukompliserte retter.

Ingredienser

gir tre gode porsjoner:

to spiseskjeer smør

en stor finhakket løk

to fedd presset hvitløk

500 gr ferskmalt kjøttdeig

havsalt og sort pepper etter smak

to gode spiseskjeer tomatpuré

to bokser (800 gr.) tomatbønner

en dl vann eller litt mer etter eget ønske

en halv teskje chilipepper (tilsett mer om du er vant til sterk mat)

to spiseskjeer lys soyasaus

----

ris og grønn salat til servering

Smelt smøret i en passende gryte og ha i løken, stek den medium gyllen før du tilsetter presset hvitløk og rører den inn. Ha i kjøttdeigen og hakk det hele godt opp mens det steker så den brunes. Krydre med havsalt og pepper og lag en grop i midten der du tilsetter tomatpureen. Stek den godt før du rører den inn i kjøttet og løken.

Hell over tomatbønnene og vend de lett inn, spe deretter ut med litt vann til du synes chilien har passende konsistens. Tilsett chilipepper og soyasaus og rør det inn og kok opp. Om du fortsatt synes at gryten er for tykk tilsett litt mer vann og la den koke i omlag ti minutter. Serveres rykende varm med dampet ris og en grønn salat. Og som er barn av tacoens tidsalder - tortillachips,

Schweigaard Selmer garnerte sin chili con carne med skråskjærte bananskiver og salte peanøtter. Det gjør du selvsagt som du vil med selv. Elisabeth selv mente at "dette nok ikke var riktig" men at hun og hennes familie syntes det var godt. Her kan du se henne lage retten sammen med Ingrid Espelid i Fjernsynskjøkkenet.