Elgkarbonader med løk og stekte poteter

skogens kongelige smaker

Har du en kjøkkenmaskin så følger det gjerne med en kvern, hvis ikke kan de fleste ferskvaredisker kverne kjøttet for deg. Dette er rågode, saftige karbonader av skogens konge som fortjener soppstuing, gulrøtter, stekte poteter, rørte tyttebær og godt med karamellisert løk. Husk at viltkjøtt fra naturens side er svært magert og må derfor blandes opp med fetere kjøtt når det skal kvernes for at det ikke skal smake veldig tørt. Stek gjerne en liten prøvekake for å sjekke om du trenger mer salt eller pepper i farsen.

Ingredienser

700 gr malt elgstek

400 gr medisterfarse

fire finhakkede sjalottløk

halvannen teskje finknust havsalt

en teskje sort pepper

en halv teskje revet muskattnøtt

en teskje tørket timian

2 1/2 dl blandet helmelk og kremfløte

en dl vann

to store egg

to til fire spiseskjeer brødkrumme eller panko

smør og nøytral olje til steking

Fremgangsmåte

Kvern sammen elgstek i biter og medisterdeig sammen med sjalottløken på mellomstor kvernskive (ca. 5 mm). Hell farsen i en bolle bolle og rør inn salt og pepper. Tilsett deretter de øvrige ingrediensene og kjenn på konsistensen om du trenger å tilsette mer brødkrumme.

Dekk bollen med plastfolie og la farsen hvile en times tid i kjøleskap. Form ut store karbonader, jeg pleier å bruke omlag 80-100 gr farse pr. kake.

Stek de pent brune med smør og olje i jernpanne og legg de over på bakeplaten kledd med aluminiumfolie og etterstek de i ovnen ved 200 °C i ca. 20-25 minutter til du ser at de har blåst seg opp litt.

De ferdigstekte karbonadene kan fryses og deretter varmes i ovnen ved omlag 160 °C.