© 2010–2020 Millas Mat

Dukkahkylling og rotfrukt-couscous, yoghurtdressing og roti

egyptisk festmat

En dukkah er en egyptisk krydderblanding der nøtter, frø og krydder males sammen til en delikat liten ting man kan bruke sammen med brød og god olivenolje eller som her til panering av kylling. Jeg serverer en couscous med bakte terninger av gulrot, kålrot, beter og sellerirot sammen med frisk koriander, granateple og sitron til. En enkel yoghurtdressing hører også med og selvsagt noen nybakte roti rett fra pannen til å sope opp alle godsakene.

Dukkahkylling og rotfrukt-couscous, yoghurtdressing og roti

Ingredienser

dukkah:

50 gr sesamfrø

en spiseskje hele spisskumminfrø

en spiseskje hele korianderfrø

en teskje grovmalt sort pepper

en teskje sterk paprika (pimenton)

----

saften av en sitron

noen få spiseskjeer vanlig olivenolje

en spiseskje tahini (sesampasta)

----

et kilo rå, tinte kyllingklubber (høres mye ut men husk at dette er med ben) eller 600 gr utbenede kyllinglår

frøene av et granateple (kan sløyfes)

friske korianderblader til garnering

----

rotfrukt-couscous:

100 gr couscous

en spiseskje smør

havsalt og sort pepper etter smak

en klype sterk paprika (pimenton)

100 gr hver av gulrot, kålrot, beter og sellerirot

frisk hakket koriander

en sitron i båter

Rist sesamfrøene i en tørr panne inntil de begynner å lukte godt, ta de deretter ut og legg de over i en skål. Rist kuminfrø og korianderfrø i den samme pannen og ha de over i bollen med sesamfrøene. Mal det hele sammen med paprika og pepper til et noenlunde fint pulver og sett det til side.

Ta de rå kyllingklubbene og gni de inn med sammenpisket olivenolje, tahini og sitronsaft. Bruk hendene så du kommer godt til overalt. Spre de deretter utover i en langpanne som er dekket med folie. Ta ut en spiseskje av dukkahblandingen og dryss resten pver kyllingen. Bak de i ovnen ved 180-200 °C i omlag tre kvarter og sjekk med en liten kniv at de er gjennomstekte. Legg de opp på et fat og dryss på resten av dukkahen blandet med litt havsalt. Ha over granateplefrø og frisk koriander. Avslutt med å stikke sitronbåter innimellom bitene så hver og en kan klemme frisk sitronsaft over kjøttet.

For å lage couscous vender du terninger av gulrot, kålrot, beter og sellerirrot i litt olivenolje, krydrer med havsalt og sort pepper og baker de møre i ovnen sammen med kyllingen. Ha couscousen i en ildfast bolle med smør, havsalt, pepper og en klype paprika, hell på kokende vann og dekk med plastfolie. Ta den stå inntil grynene er møre, tilsett rotfruktene og vend inn koriander. Smak til med frisk sitron.

Dressingen rører du sammen, gresk yoghurt, litt havsalt, sitron, sukker, pepper og frisk koriander. Smak deg frem for å finne en god balanser som du liker.