Dronning Elizabeths favorittmåltid

gælisk biff med potet og pastinakkpurè, soppsaus med whisky og glaserte gulrøtter

Denne oppskriften kommer fra Darren McGrady, tidligere personlig kokk for flere medlemmer av den britiske kongefamilien - en av dem var Dronningen selv. Han har delt flere oppskrifter fra sin tid i tjeneste og her er en av dem. Retten lages like godt med okse eller vilt, sistnevnte foretrekkes når Dronningen er på Balmoral i Skottland der det jaktes hjort. Jeg har valgt å glasere gulrøttene mine, men vil du holde det helt tradisjonelt damper du de bare slik de er og salter når de er ferdige.

Ingredienser

potet og pastinakkpurè:

fire medium store poteter

en stor pastinakk

50 gr meierismør i terninger

varm fløtemelk til å spe ut med

havsalt, sort pepper og revet muskat etter smak

----

glaserte gulrøtter:

tre gulrøtter, kuttet på langs i staver

en spiseskje smeltet smør eller olivenolje

en spiseskje lys brunt sukker

et fedd revet hvitløk

havsalt og pepper etter smak

frisk finhakket bladpersille

----

biff i soppsaus med whisky:

to stykker entrecôte eller hjortestek

havsalt og sort pepper etter smak

olivenolje og smør til steking

en halv løk, finhakket

150 gr sopp i skiver

to til tre spiseskjeer god skotsk whisky

to dl kremfløte

stekesjy fra kjøttet

Pakk ut biffene og tørk de godt med kjøkkenpapir. Krydre de godt med grovknust pepper og la de hvile på en fjøl.

Skrell og kutt poteter og pastinakk i store biter og legg de over i lettsaltet vann. Sett de over til koking. Kutt gulrøttene i lange staver og pisk sammen olivenolje, brunt sukker, hvitløk, havsalt og pepper. Gni gulrøttene godt inn med dette og spre de utover et stekebrett med bakepapir slik at de er klare til å gå i ovnen.

Kutt soppen i skiver og finn frem de øvrige ingrediensene til sausen. Finhakk persille og sett den til side. Sjekk poteter og pastinakkene. Er de møre heller du av vannet og lar de tørke litt på ettervarmer før du tilsetter smør og moser de godt. Etterhvert bytter du til en sleiv og sper ut med fløtemelk inntil mosen har ønsket fylde. Krydre etter smak og hold den varm men se til at den ikke svir seg.

Sett gulrøttene i ovnen ved 200 °C og beregn et kvarters steketid. Snu på de en gang i løpet av denne tiden. Når de er klare drysser du dem med litt persille og setter dem til side.

Sett en jernpanne på god varme. Tilsett smør og la det bli lysebrunt før du legger i biffene. La de få god stekeskorpe før du snur dem etter tre til fem minutter. Steketiden avhenger av tykkelsen på kjøttet. Legg de til side på en tallerken og tilsett løk og sopp i pannen. Tilsett mer smør om pannen er for tørr. Når soppen begynner å bli godt gyllen tilsetter du whisky og flamberer raskt. Tilsett fløte og kok den lett inn. Smak til med havsalt og pepper og legg biffene tilbake i pannen sammen med kjøttsaften som har samlet seg. Tilt lett på pannen og bruk en spiseskje til å øse sausen over biffene.

Legg opp maten på klassisk vis som på bildet om du vil og server straks med et ekstra persilledryss.