Dobbelt ladet kyllingsuppe med krutonger

oppskrift fra Camilla Plum

Det er ikke helt lett å beskrive hvor godt godt denne suppen varmer både kropp og sjel. Dette er virkelig medisin i en tallerken og den er virkelig verdt å lage. Hemmeligheten bak den gode smaken er at kyllingen først stekes i ovnen for så å bli kokt i kraft. Man skulle tro at kyllingen mistet all smak men det gjør den ikke, tvert i mot, og disse små krutongene som stekes gylne og sprø i kyllingens eget fett er nesten det aller beste. Og husk at her må du bruke kraft eller god fond, ikke lag dette med oversaltede buljongterninger.

Ingredienser

suppe for fire personer:

en stor rå kylling på omlag 1,2 kg i råvekt

tre spiseskjeer mør

havsalt og sort pepper etter smak

en halv sitron

——

kraftgrønnsaker:

to løk i skriver

to gulrøtter i skiver

to små purre i skiver

to hele kinesiske hvitløk

en teskje sorte pepperkorn

to laurbærblad

noen kvister frisk timian

to liter kokende kyllingkraft

——

suppegrønnsaker:

to gulrøtter

en halv medium stor kålrot

to store poteter

en løk i tynne skiver

en halv fransk baguette

frisk hakket persille

revet fersk parmesan

Fremgangsmåte

Skyll kyllingen under rennende kaldt vann både utenpå og inni og tørk godt av den med kjøkkenpapir. Gni den grundig inn med smør og dryss på godt med salt og pepper etterpå. Stikk sitronen inn i fuglen og legg den i en dyp langpanne. Stek den ved 175 °C på nest nederste rille i halvannen time.

Smelt litt smør og olje i en stor gryte og fres kraftgrønnsakene til de er blanke og myke, ha i pepperkorn og laurbær og legg i den stekte kyllingen men husk å ta ut sitronen. Hell på kraft og la alt koke i omlag to timer. Langpannen med kyllingfettet setter du til side- fettet skal du lage krutonger av etterpå.

Ta kyllingen ut av gryta, du får den neppe ut i et helt stykke men fisk opp bit for bit og legg den over på et fat for avkjøling. Sil av resten av kraften og ha den deretter tilbake i gryta, smak den til med mer salt og pepper om nødvendig. Tilsett suppegrønnsakene i fine små terninger og kok de møre i kraften. Mens de koker renser du kyllingen ren for kjøtt og river det opp i fine biter.

Sett ovnen på 200 °C og sett langpannen med kyllingfettet inn i ovnen. Når det freser godt tilsetter du brødterningene og lar de stå i omlag ti minutter før du vender på dem og gir de ti minutter til inntil de er knasende sprø og har tatt til seg alt fettet som var i pannen.

Finn frem dype suppetallerkener og legg i en håndfull kylingkjøtt, øs deretter over glovarm suppe og fordel persille, krutonger og revet parmesan over før servering.