Dillstuede poteter med laks

svensk sommer på tallerkenen

Dette er en av de mest svenske rettene jeg vet om og jeg har sett den på menyene til utallige restauranter og cafeer. Jeg har også inntrykk av at dette er en rett folk lager hjemme. Dillstuede poteter er også nydelig til røkt eller gravet laks eller til spekemat. I Sverige er dette også populært sammen med Isterband og syltede rødbeter. Du kan gjerne bruke kalde kokte poteter fra dagen før, bare gi de litt ekstra tid i sausen så de blir gjennomvarme. Skal disse potetene serveres til fisk bruker jeg litt knust fiskebuljong i sausen i stedet for havsalt. Det gir ekstra god smak.

Ingredienser

900 gr poteter, skrelt delt i terninger og kokt møre

to spiseskjeer smør

to spiseskjeer hvetemel

fire dl helmelk

en dl hakket frisk dill

frisk hakket bladpersille og litt finsnittet gressløk

havsalt eller smuldret fiskebuljong og hvit pepper etter smak

----

laks:

400-500 gr fersk økologisk laks

havsalt og sitronpepper

litt vanlig olivenolje til smøring av formen

----

sitronbåter

dampede sukkererter

Sett over potetene til koking i lettsaltet vann og mens de koker begynner du med sausen. Smelt smøret i en romslig kjele og pisk inn hvetemelet. Kok opp jevningen og spe ut med melk. Bruk en visp og pisk inn melken litt etter litt. Når all melken er pisket lar du den småkoke i noen minutter så den rå melsmaken forsvinner. Smak til sausen med havsalt og pepper. Hold den varm men ikke la den stå å koke.

Smør en liten ildfast form med olivenolje og bland sammen havsalt og sitronpepper på en tallerken. Vend laksestykkene i dette og legg de i formen med skinnsiden ned. Bak fisken ved 150 °C til den har en kjernetemp. på 56 °C. Bruk et steketermometer for perfekt resultat.

Løft de kokte potetene opp fra vannet med en hullsleiv eller en spider og ha de over i sausen. Tilsett frisk dill, persille og gressløk og vend det hele lett sammen med en slikkepott.. Smak til på nytt med havsalt og pepper. La alt bli gjennomvarmt og server sammen med fisken og sukkerertene. Klem frisk sitron over fisken før du spiser.