© 2010–2020 Millas Mat

Dillstuede poteter med sitronlaks

svensk sommer på tallerkenen

Dette er en av de mest svenske rettene jeg vet om og jeg har sett den på menyene til utallige restauranter og cafeer. Jeg har også inntrykk av at dette er en rett folk lager hjemme. Dillstuede poteter er også nydelig til røkt eller gravet laks eller til spekemat. Du kan også bruke kalde kokte poteter fra dagen før, bare gi de ekstra tid i sausen så de blir gjennomvarme.

Dillstuede poteter med sitronlaks

Ingredienser

900 gr poteter, skrelt og kokt møre

to spiseskjeer smør

to spiseskjeer hvetemel

fire dl helmelk

en dl hakket frisk dill

frisk hakket bladpersille og litt finsnittet gressløk

havsalt og sort pepper etter smak

----

sitronlaks:

to spiseskjeer smør

400-500 gr fersk økologisk laks

havsalt og sort pepper etter smak

en stor frisk sitron

Sett over potetene til koking i lettsaltet van og mens de koker begynner du med sausen. Smelt smøret i en romslig kjele og pisk inn hvetemelet. Kok opp jevningen og spe ut med melk. Bruk en visp og pisk inn melken litt etter litt. Når all melken er pisket inn koker du opp sausen og har den småkoke i noen minuter så den rå melsmaken forsveinner. Smak til sausen med havsalt, pepper og evt. litt sukker. Hold sausen varm men ikke la den stå å koke.

Smør litt smør i bunnen av en ildfast form og legg i laksestykkene. Krydre de godt med havsalt og pepper, klem over frisk sitronsaft og legg skiver av frisk sitron på toppen av fiskestykkene. Bak i ovnen ved 225 ° i ca. 15-20 minutter. Garner gjerne laksen med litt finhakket bladpersille.

Del de kokte potetene opp i terninger eller tykke skiver og ha de over i sausen sammen med frisk dill, persille og gressløk. Smak til på nytt med havsalt og pepper. La alt bli gjennomvarmt og server sammen med fisken.