Sunday roast

engelsk søndagsmiddag

Dette er en rask versjon av en tradisjonell engelsk roast dinner som du kan gjøre klar på en drøy halvtime. Oppskriftene har jeg oversatt fra Jamie Olivers bok om raskere matlaging så bare følg instruksjonene så blir alt klart samtidig uten at det blir masse stress og et tårn med oppvask.

Ingredienser

middag for to:

kjøttet:

500 gr mør oksefilet

bladene av fire kvister frisk timian

bladene av to kvister rosmarin

litt frisk salvie

havsalt og sort pepper etter smak

olivenolje og smør til steking

——

semi-ristede poteter

400 gr Asterix eller Beate poteter

kokende vann

havsalt og sort pepper

to til tre hele fedd hvitløk

lit høvlet sitronskall

olivenolje og smør til steking

bladene av litt frisk rosmarin og timian

——

glaserte gulrøtter

250 gr Chantenay gulrøtter eller andre små gulrøtter

litt frisk timian

to til tre laurbærblader

havsalt

to teskjeer sukker

kokende vann

friskpresset sitronsaft

olivenolje

——

Yorkshire pudding:

2 1/2 dl hvetemel

2 1/2 dl melk

en klype havsalt

et egg

olivenolje til å smøre formene med

——

rødløk- og soppsaus:

en rødløk

100 gr sjampinjong

en spiseskje hvetemel

halvannen dl god rødvin

omlag tre dl varm kyllingkraft

——

salat:

to gode håndfuller vasket og renset ruccola eller annen salat

beste kvalitet e.v. olivenolje

litt friskpresset sitonsaft

havsalt og sort pepper

Sett ovnen på 225 °C og sett et muffinsbrett i ovnen så det varmes godt opp.

Sett over en kjele med vann til gulrøttene, en dyp panne med vann til potetene og en panne til biffen. Sett varmen på alt.

Vask potetene men behold skallet på og skjær de i grove terninger hvis du ikke bruker små poteter. Dropp de i den dype pannen når vannet koker. Finhakk urtene til kjøttet og spre de utover på fjøla, dryss også på godt med salt og pepper. Del fileten i to på langs (for å kutte ned på steketiden) og rull kjøttet i blandingen på fjøla. Sop opp så mye du kan og bruk hendene for å klemme massen fast på kjøttet. Tilsett noen spiseskjeer med olivenolje i pannen og gi kjøttet en god (men ikke for hardstekt) stekeskorpe på alle sidene før du skrur ned varmen og lar den ettersteke. Husk å snu på den med jevne mellomrom og pass på varmen.

Kjenn på potetene, de bør være noenlunde ferdige på dette tidspunktet. Hell de i et dørslag og la de dampe av seg. Sett pannen tilbake på platen.

Kjør sammen alle ingrediensene til yorkshirepuddingene i en blender. Ta muffinsbrettet ut av ovnen og ha en teskje olje i hver “kopp” og fyll de 3/4 fulle med røren. Sett de inn i ovnen og sett klokka på 25-30 minutter.

Dropp gulrøttene i det kokende vannet og tilsett noen kvister frisk timian, en god klype salt, litt olivenolje eller en smørklatt, laurbærblader og sukker.

Ha olje i pannen du kokte potetene i og tipp potetene tilbake i pannen. ha i hele hvitløkfedd, frisk timian og sitronskall. Tilsett også en smørklatt i potetene på dette tidspunktet. Vend på de innimellom og skru ned varmen når de begynner å bli gylne. Tilsett rosmarinen.

Nå skal kjøttet være ferdig så ta det ut av pannen og pakk det inn i et stykke aluminiumsfolie. Legg et kjøkkenhåndkle rundt for å holde ekstra godt på varmen. Behold fettet og kjøttsaftene i pannen for i den skal vi nå lage sausen. Sjekk gulrøttene på dette tidspunktet og pass på potetene.

Nå er det på tide og begynne med sausen. Sett skivejernet på prosessoren og kjør rødløk og sopp i tynne skiver. Ha de over i pannen og fres de lett før du tilsetter hvetemelet og rører det godt inntil det “forsvinner”. Tilsett rødvinen og ha den koke litt inn før du tilsetter kraften og pisker den godt inn. La sausen koke i noen minutter for å få vekk den rå melsmaken og smak til sausen med salt og pepper.

Men sausen koker gjør du klar salaten og setter den på bordet, ikke miks den sammen ennå, det gjør du rett før dere skal spise.

Nå bør både potetene og gulrøttene være ferdige så slå av varmen. Legg det opp på fat og la gulrøttene få noen dråper olivenolje, litt salt og litt friskpresset sitron og ta ut kjøttet fra folien. Skjær det opp i centimetertykke skiver og arranger det på fat med litt friske timianblader på toppen og et dryss havsalt på sitteflatene i kjøttet.

Hell den varme sausen i en liten mugge eller et sausenebb og sett den på en tallerken, legg opp yorkshirepuddingene ved siden av, miks sammen salaten og da er alt klart til servering.