Daube de Boeuf Provencal

fransk biffgryte fra litteraturens verden

I Virginia Woolfs bok "Til fyret", utgitt i 1927 omtales denne retten på en ganske så fantastisk måte: "and she peered into the dish with its shiny walls and its confusion of brown and yellow meats, and its bay leaves and its wine". På de britiske øyene var fransk mat som mote i mellomkrigstiden, det var in og denne typen matlaging med alt i en gryte gjorde at selv husfruen kunne forsøke seg i kjøkkenet uten de store anstrengelsene. Daube kan spises med baguette, tykk pasta eller potetpuré.

Ingredienser

nok til seks voksne:

smør og vanlig olivenolje til steking:

seks til åtte store fedd hvitløk, knust

en kilo høyrygg av okse i grove terninger

havsalt og sort pepper etter smak

100 gr tykt bacon eller lardons i små biter

2 1/2 dl god rødvin

tre grovhakkede gulrøtter

to grovhakkede løk

halvannen dl oksekraft

en halv dl cognac eller brandy

en spiseskje tomatpuré

en kvist frisk rosmarin

en kvist frisk timian

en hel nellik

en boks (400 gr) tomater, polpa

en spiseskje rødvinseddik

en håndfull sorte oliven

to laurbærblad

Kutt opp kjøttet og mariner det natten over i olivenolje og halvparten av hvitløken.

Plasser en rist lavt i ovnen og sett temp. 160 °C. Finn også frem en passende gryte med tilhørende lokk. Forbered alle grønnsakene og hvitløken før du setter i gang.

Varm smør og olje i gryten og tilsett hvitløken. Stek den til den får gylne flekker og det lukter godt. Se bare til at den ikke brennes for da blir den bitter. Ta løken ut av gryten og ha i 1/3 av kjøttet, brun det godt på alle sidene og krydre lett med havsalt og pepper før du tar det ut og fortsetter med resten av kjøttet. Ikke brun for mye av gangen, da synker temp. i gryta og kjøttet begynner å koke i stedet for å steke. Avslutt med å steke baconet og legg det sammen med kjøttet.

Når alt kjøttet er brunet heller du i vinen og koker opp. Skrap opp godt fra bunnen for å løsne det som har satt seg litt fast. Ta gryten av varmen et øyeblikk og ha hvitløk og kjøtt tilbake i gryten sammen med alle de øvrige ingrediensene. Sett gryten tilbake på varmen mens du rører alt godt sammen. Når det koker setter du på lokket og plasserer gryten i ovnen. Ha den stå i 2 1/2-3 timer før du sjekker at kjøttet er helt smørmørt. Sett gryten på komfyren og smak og sjekk om den trenger mer havsalt eller pepper, plukk ut laurbæret og nelliken (om du finner det) og server den rykende varm med et dryss frisk persille.