Danske frikadeller med pannesovs

danskenes versjon av kjøttkaker

I ekte frikadeller skal det være både løk og allehånde. Allehånde er en blanding av kryddernellik, kanel, muskat og pepper og er omtrent like sterkt som svart pepper. I denne oppskriften skal men tilsette litt ekstra pepper i tillegg. Frikadeller av denne typen er typisk dansk og her kommer de med en genial oppskrift på saus som du lager på få minutter. Server dette med kokte poteter,og gjerne rørte tyttebær eller mer av ripsgeleen du brukte i sausen.

Ingredienser

600 gr medisterdeig

en spiseskje hvetemel

en finhakket løk

en snau spiseskje havsalt

en teskje grovmalt sort pepper

en halv teskje malt allehånde

to små egg

en dl fløtemelk

to spiseskjeer smør til steking og saus

to spiseskjeer solsikkeolje til steking og saus

——

pannesaus:

stekefettet fra pannen etter frikadellene

halvannen spiseskje hvetemel

to dl vann

en spiseskje flytende oksefond

en dl fløte

en spiseskje rips- eller rognebærgelè

havsalt og sort pepper ertter smak

noen dråper sukkerkulør etter ønske

Fremgangsmåte

Bland sammen medisterdeig, løk, hvetemel, allehånde, havsalt og pepper til en jevn og fin masse. Bland så inn eggene og avslutt med fløtemelken til du har en fin fast farse. Dekk den med plast og la den få hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter men gjerne litt lengre eller over natten.

Varm smør og olje til litt over middels varme i en panne og bruk en spiseskje dyppet i kaldt vann til å forme ut omlag ti avlange eggeformede frikadeller. Stek de pent gylne i ca. fire minutter på tre sider så de beholder formen. Ikke stek mer enn fire om gangen siden du trenger litt plass i pannen. Legg de over i en ildfast form eller på en plate kledd med aluminiumsfolie etterhvert som du steker. Sett ovnen på 150 °C og etterstek de i 30 minutter.

For å lage sausen drysser du hvetemel i pannen sammen med fettet og bruner det lett. Rør hele tiden så det ikke brenner seg. Spe ut med vann, tilsett fond samt fløte og kok opp. La det surre i noen minutter så melsmaken koker vekk og tilsett ripsgelèen. La den smelte ned i sausen og smak til med havsalt og pepper. Juster sausens farge med noen dråper sukkerkulør om nødvendig og dryss gjerne over litt persille.