Dan Dan Mian

fabelaktig gatemat fra Sichuan 面条四川省

Pepper fra Sichuanregionen i sørvest Kina er etter min mening noe alle som liker kinesisk mat burde ha i skapet. Det er ikke dyrt, men kan være litt vanskelig å få tak på - så kjøp gjerne litt ekstra når du kommer over det. Pepperet selges som hele korn og oppbevares det mørkt og kjølig er det holdbart svært lenge. På samme måte som andre hele krydderier ristes og knuses det etter behov. Dette er en deilige nudler fra denne regionen med en sterk saus som bla. inneholder chiliolje og sort eddik.

Ingredienser

to gode porsjoner:

to spiseskjeer nøytral olje til steking

300 gr kjøttdeig av svin, lam eller kylling

en teskje grovknuste Sichuan pepperkorn

to fedd revet hvitløk

en liten bit frisk revet ingefær

50 gr. syltet sennepsrot (kan sløyfes)

----

saus:

en spiseskje lys soyasaus

en spiseskje kinesisk risvin eller tørr sherry

en halv teskje sukker

to spiseskjeer sort kinesisk eddik (chingkiang)

to spiseskjeer chiliolje

en teskje knuste chiliflak

litt av kokevannet fra nudlene

en halv teskje natron til kokevannet

----

250 gr tynne kinesiske eggnudler

masser av frisk finsnittet vårløk

ristede sesamfrø, knuste peanøtter, tahini, ekstra knust Szechuanpepper el.

Sett over vann til nudlene og når det fosskoker har du i natron. Ha deretter i nudlene og kok de etter anvising på pakken men sjekk alltid at de er klare ved å smake på dem. Spar av litt av kokevannet i en kopp.

Finn frem alt av topping du ønsker å ha på og finsnitt vårløken.

Mens nudlene koker pisker du sammen sausen. Varm oljen i en wok og tilsett kjøttet. Hakk det godt opp mens du steker og lar det bli gyllent i kantene. Tilsett knust pepper etter noen minutter slik at det ristes og begynner å dufte godt. Tilsett revet hvitløk samt ingefær samt 2/3 av vårløken og la det frese litt før du tilsetter godt most sennepsrot. La alt steke godt sammen i noen minutter til før du har kjøttet over på en tallerken.

Pisk en drøy dl det varme kokevannet inn i sausen, dette gir den rette konsistensen og får sausen til å feste seg bedre til nudlene.

Ha de ferdigkokte nudlene over i woken og hell over sausen, miks inn 2/3 av kjøttet og fordel nudlene i to passende serveringsboller. Topp med resten av kjøttet og garner med resten av vårløken samt resten av det du ønsker å ha på.

Serveres straks.