Damaskus falafel med røde linser

en syrisk godbit

Disse falaflene skiller seg litt ut ved at man bruker røde linser. De trenger ikke bløtlegging i et døgn i forveien og er dermed endel raskere i tilberedningen. Du kan lage farsen god tid i forveien og ha den i kjøleskapet inntil du er klar for mat. Jeg liker falaflene servert i pita med frisk salat og tahinidressing.

Ingredienser

gir ca. tolv ferdige falafler:

to dl tørre røde linser

en halv rødløk

tre fedd hvitløk

en god håndfull frisk hakket bladpersille og frisk koriander

en teskje havsalt

en halv teskje sort pepper

halvannen teskje paprikapulver

halvannen teskje spisskumin

en kvart teskje malt kardemomme

en snau teskje e.v. olivenolje

litt maisenna om nødvendig

vanlig olivenolje til steking

----

tahinidressing:

en dl yoghurt naturell

halvannen spiseskje tahini

en lite fedd finhakket hvitløk

havsalt, pepper og frisk sitronsaft etter smak

en god spiseskje frisk finhakket mynte

Fremgangsmåte

Skyll de tørre linsene og ha de over i en bolle. Hell på nok friskt kaldt mann så det dekker linsene godt og la de svelle i en snau time - ikke mer. Ha de over i et dørslag og la de renne godt av seg.

Sett kniven på prosessoren og tilsett linsene sammen med rødløk, hvitløk, friske urter, havsalt, krydderier og olivenoljen. Kjør det hele til en grov masse og juster med litt maisenna om massen virker for fuktig. Er massen for tørr kan du justere den med litt mer olivenolje men vær obs. som oftest er det lite som skal til.

Skrap massen nedi en bolle (bruk gjerne bollen linsene lå i, men se til at den er tørr). Pakk massen godt nedi med en slikkepott og dekk med plastfolie. Sett den kaldt i minimum en time men gjerne lengre eller over natten.

Sett ovnen på 200 °C og hell generøst med vanlig olivenolje i en ildfast form. Trill ut tolv jevnt store boller av falafelfarsen og press de lett ned til små kaker. Legg de over i formen og bak de i ti minutter, flipp de over og stek de i ti minutter til.

Serveres nystekte i varme pitabrød med frisk salat eller babyleaf og tahinidressing som du raskt rører sammen mens du varmer pitabrødene.