© 2010–2022 Millas Mat

Dahl Makhani

indisk linsegryte

Dette er en kjempefin oppskrift å prøve seg på når man ikke har så mye erfaring med vegetarmat. Dette er en linsegryte fra Punjab og man kan spise den alene eller sammen med brød eller ris eller begge deler hvis man vil. Man kan også bryte alle regler og servere den til grillet kylling eller lam. Matrettene fra Punjab utmerker seg i form av at de ofte bruker smør og fløte for å runde av smaken på rettene sine. Det er ikke snakk om store mengder men det gir en særegen mildere smak.

Ingredienser

rekker til tre voksne sammen med brød:

en dl sorte linser

to spiseskjeer røde bønner

en halv liter vann

havsalt etter smak

en spiseskje nøytral olje

en halv teskje hele spisskuminfrø

en halv spiseskje revet frisk ingefær

fire fedd finhakket hvitløk

en kvart teskje gurkemeie

en boks (400 gr.) knuste tomater

to teskjeer chilipulver

en halv teskje malt koriander

25 gr smør

fire dl kokevann fra bønnene

en teskje garam masala

en halv dl fløte

hakket frisk koriander til garnering

Ha linsene og bønnene i en kjele, tilsett vannet og kok til de er møre. Koketiden varierer men beregn minst en time og ta vare på kokevannet.

Varm oljen i en dyp stekepanne og tilsett spisskuminfrø, når de begynner å frese og sprette litt rundt i pannen tilsetter du ingefær, hvitløk og gurkemeie. Grunnen til at du steker krydderne først er for å få frem smaken. Tilsett deretter tomatene, la det koke opp og skru ned varmen så lavt du kan uten at det slutter å koke. Tilsett så chilipulver, malt koriander og salt. La dette koke på svak varme i minst femten minutter, tilsett så smøret og la det smelte ned i sausen. Tilsett så kokevannet fra bønnene og la det koke videre i noen minutter. Vend deretter inn bønnene og linsene. La alt koke under lokk i minst en time til og rør innimellom.

Før servering tilsetter du fløte og garam masala, kok i fem minutter til og server med et dryss av frisk hakket koriander.