© 2010–2022 Millas Mat

Crème Dubarry

fransk blomkålsuppe med sprø briochekrutonger

Dette er en suppe som ble gjort populær ved den franske hoffet, særlig hos kvinnene og det er det en meget god grunn til. På denne tiden var hvalbein-korsettene snørt så stramt at et stort måltid var utelukket, men suppe var lettere å få ned. Lett mat var populært og Crème Dubarry (oppkalt etter kongens elskeinne) vet vi ble spist av Marie Antoinette i hennes private lystslott Petit Trianon. Der fikk hun fikk et kjærkomment avbrekk fra det krevende livet i Versailles, sammen med mennesker hun selv inviterte til seg. Har du ikke brioche kan du selvsagt bruke annet lyst brød til krutongene.

Ingredienser

to spiseskjeer smør

litt vanlig olivenolje

en finhakket løk

halvannen spiseskje hvetemel

to fedd finhakket hvitløk

en medium stor blomkål

ca, åtte dl kyllingkraft

en halv dl kremfløte

havsalt og hvitt pepper (muntok) etter smak

finsnittet gressløk og krutonger av brioche til garnering

Varm smør og olje i en romslig kjele og fres løken myk og blank, den skal ikke ta farge så pass på varmen. Tilsett hvitløken når løken nesten er ferdig og fres den i et minutts tid. Sprinkle over hvetemelet og rør det godt inn i løken. Spe ut gradvis med varm kraft og tilsett blomkålen og stilken i jevnt store biter. Kok opp og kok blomkålen helt mør. Beregn et kvartes tid.

Mens blomkålen koker lager du krutongene. Kutt brioche i små terninger og stek de sprø og gylne i litt olivenolje og smør i en panne. Legg de over på kjøkkenpapir for å holde de sprø mens suppen gjøres klar.

Når blomkålen er klar har du i fløten og kjører suppen helt jevn med en stavmikser eller hell den over i en blender. Hvis ikke blenderen er stor nok må du gjøre dette i flere omganger. Er suppen for tykk for din smak kan du tynne den ut med litt mer kraft.

Smak til med havsalt og hvitt pepper og garner suppen med ferske krutonger og gressløk.